Tænketank: Fattigdom er først og fremmest et indvandrerproblem
De dårligst stillede med dansk baggrund har haft næsten lige så stor indkomstfremgang som middelklassen, mens indvandrerne sakker bagud, viser analyse fra den borgerlige tænketank Cepos

Det er misvisende, når flere medier fortæller, at de fattigste danskere er blevet fattigere, mens de rigeste er blevet rigere. For både rig og fattig har fået flere penge mellem hænderne de seneste 10 år. Det gælder dog ikke den dårligst stillede gruppe af indvandrere, der er gået ned i indtægt. Sådan lyder budskabet fra den borgerlige tænketank Cepos, der i en ny analyse har kortlagt udviklingen i danskernes indkomst i perioden fra 2007 til og med 2017. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Analysen viser, at den fattigste 10.-del af befolkningen har øget indkomsten med fire procent siden 2007, mens indkomsten for den rigeste 10.-del er vokset med 11 procent det seneste årti.

I november viste en tilsvarende analyse fra Danmarks Statistik, at indkomsten for den fattigste 10.-del af befolkningen var faldet en procent de seneste 10 år, mens indkomsten for de rigeste danskere var vokset med over 15 procent.

”Danmarks Statistiks analyse malede et billede af et meget delt Danmark. Vi har i modsætning til Danmarks Statistik fraregnet de studerende, der senere i livet har udsigt til en høj indkomst, og dermed bliver forskellen mellem rig og fattig markant mindre,” siger cheføkonom i Cepos Mads Lundby Hansen og henviser til, at Cepos’ analyse viser, at der i perioden 2007 til 2017 er kommet 124.000 flere studerende.

”Ser man bort fra de studerende, så har der for alle indkomstgrupper, også danskere med de laveste indkomster, været en fremgang i indtægt. Der er en stigende ulighed, men slet ikke på det niveau, som Danmarks Statistik fremhæver,” siger Mads Lundby Hansen.

Cepos’ analyse påviser dog en stigende fattigdom blandt indvandrere og efterkommere, der er gået tre procent ned i indtægt det seneste årti. Til gengæld har den fattigste 10.-del af befolkningen med etnisk dansk baggrund haft en fremgang i indkomst på otte procent fra 2007 til 2018, omtrent samme stigning som middelklassen.

”Nedgangen i indvandrernes indtægt skyldes blandt andet, at Lars Løkke Rasmussens (V) regering indførte integrationsydelsen, og at der er kommet mange indvandrere og flygtninge til Danmark de seneste 10 år. Indvandrerne er en del af vores samfund, men det er alligevel en nuancering i debatten om ulighed og fattigdom, at de lavest lønnede med etnisk dansk baggrund har haft en ret betydelig fremgang i indtægt. Det er til dels politisk bestemt, at indvandrere og efterkommere er blevet fattigere. Det skyldes blandt andet, at integrationsydelsen er blevet sænket,” siger Mads Lundby Hansen.

Kristeligt Dagblad
via Listen To News