Taburetten vakler under Lars Barfoed
Fejltagelse ? Fødevareskandalen ruller videre. Ansvarlig minister har i fem år glemt at udarbejde årlige redegørelser om fødevarekontrollen, oplyste TV2 Nyhederne i går. Det skal han ifølge loven

Familie- og forbrugerminister Lars Barfoed (K) er stærkt belastet af Rigsrevisionens rapport om forårets kødskandale, afslørede TV2 Nyhederne i går. Oppositionen opfordrer ministeren til at gå. Gør han ikke det frivilligt, er det op til DF, om Lars Barfoed fortsat kan kalde sig minister.
Rigsrevisionens rapport offentliggøres kl. 9 i formiddag, men allerede i går afslørede TV2 Nyhederne, at rapporten på flere punkter belaster ministeren.
Blandt andet har familie- og forbrugerministeren i årene 2000-2005 ikke udarbejdet årlige redegørelser om fødevarekontrollen. Det har ministeren ellers pligt til ifølge fødevareloven. Desuden har Lars Barfoeds ministerium i flere år vidst, at der ikke blev udført det fornødne antal tilsyn. Alligevel reagerede ministeriet først, da kødskandalen rullede i foråret.
Rapporten kritiserer ifølge TV2 Nyhederne også ministeren for ikke at besvare spørgsmål fra Folketinget tilstrækkeligt. Allerede i går lød opfordringen fra Socialdemokraterne, Enhedslisten, SF og de radikale, at Lars Barfod bør sparke ministertaburetten væk under sig selv.

DF afgør sagen

»Det er bare for skandaløst. Hvis oplysningerne passer, har ministeren ikke overholdt loven og ikke oplyst Folketinget i tilstrækkelig grad om de ting, vi har spurgt om. Han har stort set gjort alt det galt, han kunne gøre,« siger Karen Hækkerup (S) og tilføjer, at Dansk Folkeparti bør støtte op om oppositionens krav.
»I foråret sagde DF, at hvis rapporten også kritiserede Lars Barfoed, så ville partiet ikke holde hånden over ham,« minder hun om.
Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra Pia Kjærsgaard (DF), men til TV 2 Nyhederne sagde hun:
»Vi forbeholder os ret til at læse rapporten, og vi har ikke noget at sige før.«
Samme besked lyder fra Venstres fødevareordfører Inger Beinov Støjberg, der kalder oppositionens krav om Lars Barfoeds afgang for usagligt . »Det er helt uhørt af oppositionen at kræve hans afgang, inden de overhovedet har læst rapporten. Det er en usaglig jagt og et udtryk for, at oppositionen bare har slået automatpiloten til. De kan ikke forholde sig til, hvad der står i rapporten, når de ikke har læst den endnu,« siger Inger Beinov Støjberg, der af samme grund ikke ønsker at kommentere Rigsrevisionens rapport.
Lars Barfoed vil ifølge sin pressechef også først forholde sig til rapporten, når statsrevisionen endeligt har behandlet den.