Syriske byer bliver rystet af hårde kampe
Syriske tropper stormer forstad til Damaskus, mens der meldes om hidtil hårdeste kampe i storbyen Aleppo.

Syriske regeringsstyrker har lørdag morgen stormet Damaskus-forstaden Shaba efter flere timers artilleribeskydning af området. Mindst en civil er dræbt og mange andre såret, fortæller syriske oppositionskilder.

Oprørsaktivister frygter ifølge nyhedsbureauet dpa, at militæret med hjælp fra militser nu vil gribe til vilkårlige henrettelser i bydelen, der ligesom andre områder i udkanten af den syriske hovedstad opfattes som højborge i oprøret mod præsident Bashar al-Assad.

Det er omkring en uge siden, at kampene nåede hovedstaden, hvor Assads folk de seneste dage har kæmpet indædt for at bevare deres greb om magten.

Fredag indledte regeringsstyrkerne en omfattende offensiv for at genvinde kontrollen over Damaskus, hvor det onsdag lykkedes Syriens Frie Hær at gennemføre et opsigtvækkende bombeangreb midt i sikkerhedsapparatets centrum.

Bombesprængningen midt under et møde i den nationale krisestab kostede fire af præsident Assads nærmeste medarbejdere livet, deriblandt hans svoger.

Mens der lørdag raser hårde kampe i udkanten af Damaskus, fortæller aktivister, at der er forholdsvis roligt i centrum, men at situationen er anspændt efter bombardementer af de sydlige bydele Al-Kaddam og Assali natten over.

Også andre steder i det urohærgede land udkæmpes der hårde bykampe mellem syriske sikkerhedsstyrker og oprørssoldater, såsom i oprørshøjborgen Homs og den østlige by Deir Ezzor.

For anden dag i træk er storbyen Aleppo nord for Damaskus lørdag skueplads for hidtil usete sammenstød, oplyser Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder til nyhedsbureauet AFP.

De lokale koordinationskomitéer, som er et netværk af græsrødder, fortæller, at mange beboere er på flugt af frygt for bomberegn og overgreb.

Kampene er de hårdeste hidtil i den nordlige storby, som ellers har været ret forskånet for protester og vold, siden syrerne begyndte at gå på gaden i protest mod præsident Assad for knap 17 måneder siden.

Ifølge en opgørelse fra Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder er 233 personer - 153 civile, 43 soldater og 37 oprørere - omkommet i løbet af fredagen.

/ritzau/