Syrisk opposition ønsker flyveforbudszone
Lederen af Syriens Nationalråd opfordrer Vesten til at oprette flyveforbudszoner for at støtte oprørerne.

De syriske oprørere, der kæmper for at vælte præsident Bashar al-Assad fra magten, har brug for beskyttelse i form af flyveforbudszoner, siger lederen af den største syriske oppositionsbevægelse, Syriens Nationalråd (SNC).

Ellers vil bombardementer fra regeringsstyrkernes fly hindrer oprørerne i at rykke frem, siger Abdelbasset Sida.

- Der er områder, der bliver befriet. Men problemet er flyene, foruden artilleriangrebene, der forårsager drab og ødelæggelse, siger han.

SNC-lederen tilføjer, at hvis der oprettes sikre zoner langs grænsen til Jordan og Tyrkiet, vil det sende en klar besked til regimet om, at "dets magt smuldrer lidt efter lidt".

Lørdag talte den amerikanske udenrigsminister, Hillary Clinton, for første gang højt om muligheden for at etablere en flyveforbudszone, selv om hun antydede, at en sådan løsning ikke er lige på trapperne.

I Libyen etablerede Nato og dets arabiske allierede en flyveforbudszone for at hjælpe de libyske oprørere med at vælte landets mangeårige leder, Muammar Gaddafi.

Men de vestlige lande har ikke vist nogen interesse for at gribe ind på samme måde i Syrien.

Endvidere er Rusland og Kina stærke modstandere af enhver form for militær indgriben i Syrien, herunder også flyveforbud.

/ritzau/Reuters