Syriens oprørere: Kemiske våben er flyttet
Syriens regime har flyttet kemiske våben til grænse for at imødegå pres, siger oprørsstyrker.

Syriske oprørere siger, at præsident Bashar al-Assad har flyttet kemiske våben til landets grænser. Det sker, efter at det trængte regime har truet med at gøre brug af ikke-konventionelle våben, hvis det angribes udefra.

Beskyldningerne bliver fremsat samtidig med, at kamphelikoptere angreb oprørere i landets næststørste by og økonomiske centrum, Aleppo.

Oprørerne i Den Frie Syriske Hær (FSA) siger, at de kemiske våben er blevet flyttet i et forsøg på at true det internationale samfund, som kræver Assads tilbagetræden efter den 16 måneder lange opstand mod hans styre.

- Vi har oplysninger om, at regimet begyndte at flytte lagrene af masseødelæggelsesvåben for flere måneder siden med det mål at øge presset i selve området og over for det internationale samfund, siger FSA.

Det syriske udenrigsministeriums talsmand, Jihad Makdissi, indrømmede mandag, at landet har kemiske våben og vil anvende dem mod angribere udefra. Men han sagde, at de aldrig ville blive brugt mod civile.

- Men hvis Syrien kommer under angreb udefra, kan det komme på tale at anvende den type våben, sagde talsmanden.

Israelske eksperter siger, at Syriens regering kontrollerer hele det ikke-konventionelle våbenarsenal.

Frankrigs udenrigsminister, Laurent Fabius, siger samtidig, at enhver anvendelse af kemiske våben fra de syriske styrkers side vil være uacceptabel. Præsident Barack Obama har advaret syrerne mod at begå en "tragisk fejltagelse" ved at benytte kemiske våben.

Hårde kampe fortsætter forskellige steder i landet. Aktivister og talsmænd for regimet siger, at regeringsstyrkerne har genvundet kontrol over det meste af Damaskus efter en uge med hårde kampe.

I Aleppo er flere distrikter blevet bombarderet af kamphelikoptere.

En video fra Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder siger, at over 100 mennesker blev dræbt tirsdag under spredte kampe. En video far gruppen viser døde børn, deriblandt en pige en lyserød og hvid kjole, der ligger på et blodrødt gulv i den belejrede by Herak.

/ritzau/AFP