Syriens ambassadør i Irak hopper af
I protest mod præsident Assad er den syriske ambassadør i Irak deserteret og har sluttet sig til oprørerne.

Syriens ambassadør i Irak er onsdag hoppet af i protest mod præsident Bashar al-Assads brutale nedkæmpning af et 16-måneder langt oprør.

Samtidigt er FN's Sikkerhedsråd fortsat låst fast i spørgsmålet om, hvad det næste skridt i løsningen af konflikten er.

- Jeg erklærer, at jeg fra dette øjeblik har tilsluttet mig det syriske folks revolution, siger Nawah al-Fares i en video, der blev lagt ud på Facebook.

Han uddyber ikke sin beslutning eller kommer med oplysninger om, hvor han befinder sig.

Fares, der har tætte forbindelser til det syriske sikkerhedsapparat, er den første højtstående diplomat, der forlader det kriseramte regime.

Der er endnu ingen kommentarer fra Damaskus eller Bagdad, og Det Hvide Hus har sagt, at man endnu ikke kan bekræfte oplysningerne om ambassadørens afhopning, der af Assads modstandere hyldes som et tegn på smuldrende støtte til præsidenten.

Assads nærmeste allierede i Sikkerhedsrådet, Rusland, står fast på støtten til den syriske leder.

De 15 lande i Sikkerhedsrådet gør meget små fremskridt, efter den internationale mægler Kofi Annan har bedt gruppen om at blive enige om "klare konsekvenser", hvis regeringen eller oppositionen ikke overholder hans plan for en politisk løsning på krisen.

Fares, der længe har været en del af Assads styre, og som også bestred flere topposter under præsidentens far, Hafez al-Assad, stammer fra byen Deir al-Zor, som ligger i den østlige del af landet på vejen til Irak

Byen har været skueplads for nogle af de mest brutale angreb fra præsident Assads styrker.

- Dette er blot begyndelsen på en hel række deserteringer på diplomatisk niveau. Vi er i kontakt med flere ambassadører, siger Mohamed Sermini, der er medlem af den vigtigste oppositionsparaplyorganisation, Syriens Nationale Råd.

/ritzau/Reuters