Syrien-krise: Rusland truer med veto
Det syriske regime behøver ikke frygte FN-sanktioner. Rusland vil blokere det vestlige resolutionsforslag.

Vestlige stormagter i FN's Sikkerhedsråd kan godt skyde en hvid pil efter at straffe det syriske regime.

Rusland truer med veto og modsætter sig resolutionsforslag, som lægger op til sanktioner mod præsident Bashar al-Assad i Syrien.

Det fastslår ledende russiske politikere torsdag aften.

- Alt kan forhandles, men vi ikke forhandle det her. Det her er en rød linje, siger Ruslands viceambassadør i FN, Igor Pankin, ifølge nyhedsbureauet AFP.

Samme melding kommer fra viceudenrigsminister Gennady Gatilov.

- Hvis de beslutter det (at stemme om resolutionsforslaget torsdag, red.) vel vidende, at teksten ikke er acceptabel for os, så vil vi ikke lade det passere, lyder det.

- Deres resolution er ubalanceret og lægger op til, at forpligtelser kun skal opfyldes af den syriske regering. Praktisk intet er sagt om oppositionens forpligtelser, tilføjer Gennady Gatilov ifølge Interfax.

Onsdag aften kom det frem, at Frankrig og Storbritannien barslede med et forslag til en resolution i FN's Sikkerhedsråd.

Det sætter angiveligt en deadline på ti dage til det syriske regime og præsident Bashar al-Assad for at stoppe brugen af tunge våben.

Hvis Assad ikke lader kanonerne hvile, når tidsfristen er udløbet, skal han straffes med sanktioner, lyder det.

Der vil blive tale om såkaldte ikke-militære sanktioner under kapitel 7 i FN-chartret, hvis ikke det syriske regime stopper deres offensiv mod de syriske oprørsbyer.

Rusland og Kina, som begge har faste pladser i Sikkerhedsrådet, har tidligere blokeret for, at det internationale samfund kan straffe Assad-regimet for de blodige angreb på civilbefolkningen, der har rystet det mellemøstlige land.

Topdiplomaten Kofi Annan, som er tidligere generalsekretær i FN, har forsøgt - indtil videre forgæves - at forhandle en levedygtig fredsaftale på plads i Syrien.

/ritzau/