Syrien giver Vesten skylden for sammenbrud i forhandlinger

Syrien-møde i Genève var en stor forspildt chance, hvor regeringen ikke ville i dialog, siger FN's udsending.
FN, Vesten, Saudi-Arabien og den syriske opposition har fået forhandlingerne til at køre af sporet, mener den syriske chefforhandler, Bashar al-Ja'afari (t.h.). FN's særlige udsending beklager, at det ikke lykkedes at få den syriske regering til at være i samme lokale som oppositionens repræsentanter.
FN, Vesten, Saudi-Arabien og den syriske opposition har fået forhandlingerne til at køre af sporet, mener den syriske chefforhandler, Bashar al-Ja'afari (t.h.). FN's særlige udsending beklager, at det ikke lykkedes at få den syriske regering til at være i samme lokale som oppositionens repræsentanter. Foto: Pool/Reuters

Syriens chefforhandler, Bashar al-Ja'afari, beskylder den syriske opposition samt vestlige lande og Saudi-Arabien for sabotage og afpresning ved afslutningen på den seneste runde fredsforhandlinger i FN-regi.

Forhandlingerne, der finder sted i Genève, er endt torsdag uden resultater.

Det vækker stor ærgrelse hos FN's særlige Syrien-udsending, svenske Staffan de Mistura.

Han kalder Genève-mødet "en stor forspildt chance" og tøver med at betegne det som egentlige forhandlinger.

Mistura siger torsdag aften, at Syriens regering ikke ønskede at tale om andet end "terrorisme".

- Jeg oplevede ikke, at regeringen virkelig forsøgte at finde en måde at have en dialog og forhandle, siger han ifølge nyhedsbureauet dpa.

Det lykkedes ham ikke at få de to parter til at mødes direkte.

Den syriske chefforhandler siger, at regeringen i Damaskus ikke ønsker at se forhandlingerne køre af sporet.

Men oppositionen har stillet krav om, at præsident Bashar al-Assad ikke skal spille en rolle i syrisk politik fremover, og det er afpresning, mener han.

Det skete på en konference i sidste måned, der kendes under navnet Riyadh 2.

- Sluterklæringen fra Riyadh 2 er afpresning af Genève-processen, siger Ja'afari på et pressemøde.

- De, der har skrevet erklæringen fra Riyadh 2, har saboteret denne runde. Med det mener jeg den anden side. Jeg mener saudierne og deres rådgivere, som er de vestlige lande. De ønsker ikke, at Genève-forhandlingerne bliver en succes, siger den syriske regerings forhandler.

Ifølge chefforhandleren har også Mistura begået en alvorlig fejl.

Mistura opfordrede i et interview med schweizisk tv Rusland til at overtale sin allierede Bashar al-Assad til at få en fredsaftale på plads, der kan afslutte den snart syv år lange konflikt.

Men det var et fejltrin, mener den syriske regerings repræsentant.

- Ingen kan lægge pres på os, siger Ja'afari på torsdagens pressemøde i Genève.

- Vi har allierede, vi har venner, vi har folk på landjorden, der kæmper med os. Så hvad den særlige udsending fejlagtigt måtte sige, afspejler ikke vores forhold med vores allierede.

Inden forhandlingerne begyndte, var der et lille håb om, at man kunne få de to sider til at mødes direkte og sidde ansigt til ansigt med hinanden.

Men det udelukker den syriske chefforhandler, så længe oppositionen holder fast i erklæringen fra Riyadh 2-mødet.

Inden forhandlingerne i Genève havde diplomater på forhånd udtrykt skepsis om, hvor villig den syriske regeringsdelegation ville være til at gå i en oprigtig forhandling.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.