Syrien fortsætter kampe efter FN-trussel

Syriens præsident overhører ind til videre en direkte appel fra FN til at stoppe overgrebene på civilbefolkningen.
Bashir al-Assad ændrer tilsyneladende ikke noget efter, at han har fået en løftet pegefinger fra FN.
Bashir al-Assad ændrer tilsyneladende ikke noget efter, at han har fået en løftet pegefinger fra FN. Foto: AP, POLFOTO, Remy De La Maviniere

Den syriske hær fortsætter sine angreb på oprørerne og civile i landet. Søndag blev mindst fire dræbt, da præsident Bashar al-Assads tropper trak ind i byen Houleh i Homs provinsen med både tropper og tanks.

Så sent som i går opfordrede FN's generalsekretær, Ban Ki-Moon, ellers i et direkte telefonopkald Assad til at stoppe de kampe, der har kostet omkring 2000 livet i år.

Men den opfordring har den syriske præsident tilsyneldaende ikke taget til sig, selvom et direkte telefonopkald er højst usædvanligt og et stærkt signal at sende, forklarer Ole Wæver, der er professor i international politik på Københavns Universitet.

"Han kan ved at ringe signalere, at nu er I et af vores hovedproblemer i verden," siger Ole Wæver, der til trods for de seneste kampe mener, at Ban Ki-Moons opkald stadig kan have en effekt.

"Der er ikke virkemidler, der vil være i stand til at vride armen om på regimet i Syrien. Men vi kan sende nogle stærkere og stærkere signaler i håb om, at vi opmuntrer den ene side og afskrækker den anden side," siger Ole Wæver.

Han afviser dog, at det kan komme på tale at lave en militær aktion på linje med den i Syrien, da det er mere kompliceret både geografisk og politisk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.