Sygeplejerskes drabssag kommer ikke for Højesteret

Den historiske straffesag om sygeplejersken fra Nykøbing Falster har nået sit punktum. Her ses kvindens forsvarer, Michael Juul Eriksen.
Den historiske straffesag om sygeplejersken fra Nykøbing Falster har nået sit punktum. Her ses kvindens forsvarer, Michael Juul Eriksen. Foto: Nils Meilvang/Scanpix

Den historiske straffesag om sygeplejersken fra Nykøbing Falster har nået sit punktum.

Anklagemyndigheden opgiver at få tilladelse til at anke drabssagen til Højesteret. Sagen er ikke principiel nok, lyder det fra Rigsadvokaten.

Heller ikke sygeplejersken, Christina Aistrup Hansen, vil gå videre med sagen, oplyser hendes forsvarer, advokat Michael Juul Eriksen.

- Det er klart, at vi ikke vil tage chancen og risikere, at 12 år bliver erstattet med livstid i Højesteret. Der er en alt for stor risiko, siger Michael Juul Eriksen.

Christina Aistrup Hansen blev i maj idømt 12 års fængsel for fire drabsforsøg. Det lyder alvorligt nok, men ikke så alvorlig som den dom, hun fik i byretten i fjor.

Her lød straffen på livstid, men byretten fandt også, at Aistrup Hansen var skyldig i tre drab og ét drabsforsøg.

I landsretten mente man dog ikke, at der var tilstrækkeligt bevis for, at de medikamenter, som hun havde givet sine patienter, rent faktisk var grunden til deres død.

Indsprøjtningerne kunne dræbe patienterne, men fordi den direkte dødsårsag ikke kunne påvises med sikkerhed, blev hun alene dømt for drabsforsøg - ikke for drab.

- Jeg har talt med min klient, og vi kan begge ånde lettet op. Vi havde frygtet, at vi skulle igennem det hele igen.

- Det havde været meget hårdt, men nu er det i stedet et mere overskueligt forløb for hende, siger Michael Juul Eriksen.

Sagen har på mange måder været usædvanlig. Hun blev anholdt 1. marts 2015 efter en nattevagt på sygehuset i Nykøbing Falster.

- Det har jo været en helt unik sag. Det er ikke hver dag, at en person tiltales for tre drab og så ovenikøbet én fra sundhedsvæsenet.

- Ud over det har det været en meget teknisk sag, hvor det ikke blot handlede om jura, men også om, hvordan medicin virker, siger Michael Juul Eriksen.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.