Sygeplejersker må ikke tjene mere end ingeniører
Flere penge i lønposen til de offentligt ansatte vil lægge pres på private virksomheder, der risikerer at miste penge og klare sig dårligere i konkurrence med udlandet, lyder det fra arbejdsmarkedsforsker.

Det vil skade de danske virksomheder, hvis sygeplejerskerne tjener mere end ingeniører.

Det mener arbejdsmarkedsforsker fra Aalborg Universitet Flemming Ibsen. Ifølge ham er det derfor helt naturligt, at sygeplejersker må nøjes med en lavere månedsløn end ingeniører. I dag får en sygeplejerske i gennemsnitligt 27.005 kroner, mens diplomingeniører i snit tjener 37.401.

»De offentligt ansatte må ikke føre på lønnen. For så vil de privatansatte kræve endnu højere lønninger, men de private virksomheder skal konkurrere på verdensmarkedet og leve af at sælge varer til udlandet,« siger Flemming Ibsen.

Hvis lønningerne til de privatansatte bliver for høje, vil virksomhederne tjene mindre på at sælge mad, medicin eller viden til udlandet. Det giver samlet færre penge til virksomheden, hvilket betyder at den står dårligere i konkurrence med andre lande.

Man træffer et valg

Ifølge Flemming Ibsen er det naturligt, at det giver flere penge at producere varer og viden end at passe syge.

Sygeplejersker og social- og sundhedshjælpere har nemlig ikke så mange alternativer til at lægge pres på chefen for at få mere i løn.

»Kvinder træffer et valg om at arbejde i det offentlige, og det betaler de en pris for. Men de får noget til gengæld, eksempelvis tryghed i ansættelsen og nogle steder et lavere tempo,« siger han.

Lønforskellen mellem en sygeplejerske og en ingeniør er lavere end i flere af vores nabolande. Lønnen for de offentligt ansatte bliver automatisk reguleret, så løngabet til de privatansatte ikke bliver for stort. Alligevel mener fagforeningerne FOA og Dansk Sygeplejeråd, at de mange kvinder i den offentlige sektor bliver diskrimineret – og derfor har de strejket siden onsdag.

Ansatte i de private virksomheder kan søge til andre virksomheder, hvis chefen siger nej til en højere løn. Og lidt hårdt sagt er de offentligt ansatte selv uden om, at de får en dårligere løn:

»Hvorfor bliver de så i jobbet? Disse faggrupper har en særlig kærlighed til faget. Grunden til, at de ikke går ud og arbejder på en vinduesfabrik til 30-40 kroner mere i timen, er, at de har mere lyst til at arbejde med ældre eller syge,« siger han.

faktaboks

Sygeplejersker, social- og sundhedsansatte, pædagogmedhjælpere vil have en lønstigning på 15 procent.

Arbejdsgiverne vil kun give 12,8 procent, hvilket svarer til mellem 1.900 og godt 4.000 kroner om måneden.

Fra mandag udvides strejken til at omfatte dagplejere og flere i ældreplejen.

via Listen To News