Sygeplejersken Anja går i protest efter sparerunder: "Arbejdsglæden er væk"
Udover Anja Refsgaard valgte fem af hendes kolleger at sige deres job op efter fyringsrunden. Foto: Privat
Efter massive nedskæringer på Roskilde Sygehus har 43-årige Anja Refsgaard kvittet sit job som operationssygeplejerske på grund af stigende arbejdspres og et arbejdsmiljø, der til sidst blev uudholdeligt.

Efterårets fyringsrunde på Roskilde Sygehus ramte 43-årige Anja Refsgaards afdeling hårdt. 

Otte kolleger blev fyret eller flyttet, og arbejdsmiljøet på afdelingen blev værre og værre. 

Til sidst i december valgte den erfarne operationssygeplejerske at forlade sit job. 

- Jeg var presset til et punkt, hvor jeg mistede min arbejdsglæde, og jeg kunne mærke, at jeg ville blive alvorligt syg, hvis jeg fortsatte. Jeg blev nødt til at sige stop, fortæller Anja Refsgaard til Avisen.dk.

Nedskæringerne betød, at i alt 215 stillinger blev nedlagt på Sjællands Universitetshospital i Roskilde og Køge. 

Udover Anja Refsgaard valgte fem af hendes kolleger at sige deres job op efter fyringsrunden.

- Det var utroligt hårdt ikke at vide, om man var købt eller solgt, og det hjalp slet ikke, at vores afdeling blev ramt så hårdt, som den gjorde, siger Anja Refsgaard. 

- Begge vores afdelingssygeplejersker blev fyret eller forflyttet, og det skaber en enorm usikkerhed, når en afdeling mister sine mest erfarne medarbejdere, tilføjer hun. 

Risiko for patienter 

Efter 1. januar er en del af det faste personale blevet erstattet af vikarer, og Anja Refsgaard er bekymret for, om udskiftningen i personalet vil gå ud over patienternes sikkerhed. 

- Selvom man er erfaren operationssygeplejerske, så kender man ikke rutinerne, og man aner ikke, hvor tingene er henne i starten. Og det er med til at øge risikoen for patienterne, siger Anja Refsgaard.

Hun understreger, at hun på ingen måde betvivler vikarernes faglige evner.

- Men når man fjerner så mange kompetencer og viden fra et team, så er det ligesom at save benet af en trebenet skammel. Så er der altså bare større chance for, at den vælter, siger hun.

Lyt til os 

Anja Refsgaard står nu uden job og skal ud og lede efter arbejde på et af landets andre sygehuse.

Hun håber, at partierne på Christiansborg snart vil vende deres opmærksomhed mod og give flere ressourcer til det pressede personale på landets sygehuse.  

- Politikerne er nødt til at lytte til os på gulvet, for vores sundhedsvæsen er lige på nippet til at bryde sammen, siger Anja Refsgaard. 

Ifølge hende har mange års effektiviseringer gjort det umuligt at levere den service, som borgerne forventer. 

- Man kan ikke tilbyde borgerne i Danmark et sygehusvæsen i verdensklasse, når man kun vil betale for det, som man har i u-landene. Det er rigtig groft sagt, men sådan er det, siger Anja Refsgaard. 

Enormt beklageligt 

Beth Lilja, vicedirektør på Roskilde Sygehus, kalder det "dybt beklageligt", at Anja Refsgaard og hendes kolleger har valgt sige deres job op. 

- Det er vi virkeligt kede af, og det er et kæmpe problem, for de fleste af patienterne på den her afdeling er kræftpatienter og akutte patienter, som det jo virkeligt er nødvendigt at operere, siger Beth Lilja til Avisen.dk.

Hvad vil i gøre for at forhindre, at flere medarbejdere siger deres job op? 

Hele sygehusledelsen har et møde med personalet på operationsafdelingen her til eftermiddag, hvor vi vil høre, hvad de synes, der skal til for at løse situationen, siger Beth Lilja. 

- Det er jo ikke attraktivt at være ansat et sted, hvor alle ens kolleger forlader en, og det er ikke attraktivt for et sygehus at have en operationsafdeling, hvor der ikke er nok personale til, at vi kan behandle patienterne, siger hun.

via Listen To News