Sygeplejerske til Løhde: "Du manipulerer - igen!"

Arbejdsliv

Lise Müller er næstformand i SF. Hun er uddannet sygeplejerske og blev kendt i offentligheden, da en facebookopdatering om dårligt arbejdsmiljø førte til en samtale med hendes øverste chef. Lise Müller er i dag tilknyttet hjemmesygeplejen. Hun har tidligere siddet i regionsrådet og arbejder i dag halv tid som sygeplejerske og halv tid som politiker.

MINISTEREN HAR fået lavet en relevant undersøgelse over sygefraværet i den offentlige sektor. Den viser, at sygefraværet er højere i den offentlige sektor end i den privat og at der også er geografiske forskelle.

Ministeren har straks udtalt, at det er uforklarligt at der er forskelle i sygefraværet og derudover – og her kommer det vigtigste – har hun undladt at forholde sig til de forudsætninger, som rapporten selv nævner.

Det er nemlig sådan – ifølge den rapport som Løhde selv har bedt om – at forskellen i sygefraværet reduceres til 2,5 dage, når man renser tallene for køn, alder, uddannelse og arbejdsfunktion. At den forskel fortsat er så stor skyldes primært, at der er flere langvarige sygeperioder i det offentlige. Jeg forestiller mig her, at det er folk med stress-symptomer eller fysisk slid. Fx har en af mine kolleger lige været sygemeldt i længere tid på grund af en diskusprolaps, og der er en, der fortsat er sygemeldt med stress.

DET ER ikke kun ministeren, der har læst den halve rapport. Også Berlingske Tidendes Bent Winther rapporterer flittigt om forskellene og skriver ikke et ord om det, der reducerer forskellene. Man skulle tro, han kun havde læst pressemeddelelsen fra ministeriet og ikke rapporten. Kan det passe?

Ifølge rapporten er forskellen på kortvarig sygdomme ned på 0,5 dage pr år. 0,5 dage!

Misforstå mig ikke: Jeg synes, det er vigtigt at sætte fokus på, hvordan vi kan skabe bedre arbejdspladser, hvor folk ikke bliver syge eller nedslidte. Som en væsentlig bivirkning til et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø får vi et lavere sygefravær, der giver flere medarbejdere i det daglige fremmøde. Det er alt sammen meget ønskværdigt. Det er bedre for borgerne, patienterne, skoleeleverne, børnehavebørnene osv, det er bedre for medarbejderne og det er meget sundere for økonomien.

Men det kræver altså, at man er villig til at investere i arbejdsmiljøet. Desværre har vi en Moderniseringsstyrelse, som med benhård og nådesløs nidkærhed har gennemført en excel-tænkning i hele den offentlige sektor, samtidig med, at regeringen år for år har barberet Arbejdstilsynet. Det skal holdes sammen med de årlige besparelser hele den offentlige sektor har været udsat for i årevis. Jeg vil også formode, at man i det private er hurtigere til at fyre de langtidssyge i det private, end man er i det offentlige. Kort sagt så tror jeg, at der er masser af forklaringer. Man skal bare kigge lidt efter dem.

HVER DAG er 35.000 mennesker sygemeldt med stress. Og nedslidningen på både det private og offentlige arbejdsmarked er et stort og reel problem, hertil kommer at både efterløn er udfaset, og muligheden for førtidspension er forringet, ligesom pensionsalderen stiger.

Det har store menneskelige konsekvenser at gå ned med stress. De, som har prøvet det, kan berette, at deres liv på flere måder er ændret for altid. Jeg har selv været på en arbejdsplads, hvor folk græd og havde fysiske symptomer på stress, ligesom opsigelserne og sygemeldingerne kom i en lind strøm.

Derfor er det så uordentligt, når ministerens fokus tilsyneladende kun bliver den første del af rapporten. En utvetydig pegen fingre af de offentligt ansatte, som hun ærligt talt synes at have et noget anstrengt forhold til.

Jeg mener, tiden er kommet til at lukke Moderniseringsstyrelsen og lave en styrelsen for godt arbejde. Den offentlige sektor ville have godt af mindre excelark, mindre test og målstyring og fokus på ledelse og faglighed.

For 2019 ønsker jeg mig en minister, der ikke kun læser og citerer halvdelen af undersøgelserne. Løhde er også minister for de offentligt ansatte. Men det opleves ærlig talt som om vi er hendes prügelknabe. Tænk hvis vi havde en minister, der sagde: ”Folk bliver syge af at gå på arbejde, det går virkelig ikke.”

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Nyheder

Vanvittigt:

Padlede ud

over vandfald