Blogindlæg Sygeplejerske til Ellen Trane: Fuldtid? Det bliver uden mine glade hænder!
(Foto: )

Frederikke Marie Sørensen er sygeplejerske og kredsbestyrelsesmedlem i Dansk Sygeplejeråd. Meningsdanner gennem Cevea og Deltager Danmark.

I KØLVANDET PÅ SUNDHEDSREFORMEN, som regeringen fremlagde i onsdags, fremlagde sundhedsministeren, Ellen Trane Nørby (V), i fredags udspillet ”Flere hænder og større arbejdsglæde”. Udspillet skal gøre noget nu og her for at sikre at der er nok personale til patienterne i sundhedsvæsenet. Umiddelbart er det jo rigtig positivt og yderst vigtigt.

Sundhedsministeren fortalte, at regeringen vil gå efter en trepartsaftale, som skal sikre at flere sygeplejersker går op i tid mod at de får bedre arbejdsvilkår. Ellen Trane Nørby sagde: "Vi skal både have flere hænder, og vi skal lidt populært sagt have glade hænder".

Til den udmelding, der må jeg bare sige, at det bliver uden mig og mine glade hænder.

Vi kan snakke om det, hvis det går den anden vej. Jeg kan kun tale åbent, fra mit eget hjerte, når jeg siger, at jeg først og fremmest ønsker bedre arbejdsvilkår. Men jeg tror på, at mange sygeplejersker vil bakke op om og hægte sig på mit ønske.

SYGEPLEJERSKER SKAL simpelhent have bedre arbejdsvilkår lige nu og derefter kan det være, at nogle af alle dem, som frivilligt vælger at gå på deltid, får lyst til at gå op i arbejdstid.

Bliver sygeplejerskers arbejdsvilkår bedre, tror jeg også at vi kan rekruttere mange flere til faget og dermed gøre det meget mere attraktivt at uddanne sig til at være sygeplejerske. Selvom at man ikke læser til sygeplejerske pga. lønnen, så er jeg også 99,9% sikker på at sygeplejerskeuddannelsen ville blive et meget mere attraktivt valg, hvis man nu bare en gang for alle sørgede for at give sygeplejersker en ordentlig lønstigning.

For sygeplejersker fortjener i heftig grad et lønløft. Det burde være sådan, at lønnen afspejlede og matchede, det store ansvar, som sygeplejersker hele landet rundt står med hver eneste dag: liv og død!

MANGE SYGEPLEJERSKER, inklusiv mig selv, vælger at arbejde på deltid fordi at livet ved siden af arbejdet ikke kan hænge sammen. For mit vedkommende handler det ikke om at jeg er doven, ikke har lyst til at arbejde på fuldtid eller noget andet. Det handler helt konkret om, at det er alt for hårdt, for mig, at arbejde som sygeplejerske på fuldtid. Jeg taler af erfaring, da jeg allerede har været sygemeldt med stress. Her vil jeg lige nævne, at jeg kun har været uddannet sygeplejerske i 2,5 år.

Selvom jeg arbejder på deltid, kan jeg snildt have en arbejdsuge på mere end 40 timer i blandede vagter. Jeg kan f.eks. starte ugen med en dagvagt mandag og tirsdag, to fridage og så en dagvagt fredag OG en nattevagt fredag, lørdag og søndag. Ja, fredag med to vagter på én dag. For sådan en lokalaftale har vi på min arbejdsplads og det er også helt ok, hvis bare jeg bagefter kan restituere - og det kan jeg, fordi jeg arbejder på deltid.

MIT ARBEJDE BESTÅR af at være sygeplejerske for Danmarks mindste patienter; for tidligt og ekstremt for tidligt fødte. Udover at jeg er sygeplejerske for dem, så er jeg det også for deres forældre, som tit og ofte kan have det rigtig svært og være i forskellige former for kriser.

Jeg holder meget af mit arbejde, men det er af en kaliber, der kræver at jeg puster ud og holder fri efter en uge med blandende vagter. For selvom vi på min arbejdsplads kæmper og arbejder for det bedst mulige arbejdsmiljø, er der vagter, hvor der simpelhent ikke er tid til mad og drikke, pause og toiletbesøg.

JEG VED, at der er tider, hvor sygeplejersker har overarbejde. Jeg ved også, at der er mange sygeplejerske-arbejdspladser, der har behov for, at der bliver dækket ind med at sygeplejersker tager ekstravagter.

Overarbejde kender jeg selv til at have. Selvfølgelig gør jeg alt jeg kan for at undgå det.

Men som sygeplejerske, kan det være svært at undgå det fuldstændigt. Det er liv og død, man som sygeplejerske, har mellem sine hænder. Så man kan ikke ”bare” gå hjem fra arbejde og fikse resten i morgen. Dokumentation fylder også en stor del, og det er meget vigtigt, at sygeplejersken får dokumenteret, for at sikre en kvalitet i patientens pleje og behandling.

JEG KENDER IKKE tallene på det, men jeg er næsten overbevist om, at rigtig mange sygeplejersker, som frivilligt arbejder på deltid på papiret, kommer op på fuldtid.

Så kan det godt være at der står ”deltid” på kontrakten, men tiden de befinder sig i uniformen, er fuldtid pga. overarbejde og ekstravagter.

Jeg er klar over, at der er steder, hvor sygeplejersker ønsker at komme op på fuldtid, men pga. nedskæringer i normeringerne er det simpelhent ikke muligt at indfri dem det ønske. For vagtplanen skal gå op, sådan at patienterne bliver passet og plejet.

TIL SIDST, vil jeg vil slutte af med at sige til regeringen; i stedet for at fokusere på omstruktureringer og på at presse sygeplejersker op i arbejdstid, så skal der investeres i sygeplejerskers arbejdsvilkår med det samme og så skal lønnen skal op!

Nedskæringer på sygeplejerskeuddannelsen skal stoppes, og der skal investeres i at gøre uddannelsen bedre. På nuværende tidspunkt hersker et presset miljø på sygeplejerskeuddannelsen, med for mange studerende per underviser, flere steder med for lidt tid til den sygeplejestuderende i praktik, forringelser på forringelser.

Sådan tror jeg på, at sygeplejefaget kan gøres mere attraktivt, for at undgå at Danmark kommer til at mangle flere tusinde sygeplejersker om meget kort tid.

Helt ærlig? Hvad er det for nogle vilkår man byder de nuværende og kommende sygeplejersker?

 

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

via Listen To News