Reformen vil øge presset på praktiserende læger
De praktiserende læger risikerer at blive yderligere belastet i fremtiden Foto: Mikkel Køller Jørgensen/Ritzau Scanpix
Sundhedsfællesskaber med flest kronikere er også dér, hvor lægemanglen er størst. Et kæmpe problem, siger ekspert.

 

Der er stor forskel på antallet af patienter med diabetes og lungesygdommen KOL i sundhedsreformens 21 nye sundhedsfællesskaber, som regeringen foreslår i sit udspil til en sundhedsreform. Det skriver Altinget.


I udspillet til en sundhedsreform spiller de to sygdomme en særlig rolle, fordi de store kronikergrupper fremover skal behandles af kommuner og praktiserende læger i stedet for på et sygehus. 


Men der, hvor der er flest patienter med KOL og diabetes, er samtidig de steder, hvor lægemanglen er størst. I det nordvestjyske sundhedsfællesskab omkring akutsygehuset i Thisted er eksempelvis andelen af borgere med lungesygdomme over dobbelt så stor som i Aarhus eller København. 


Den ulige fordeling af sygdomsbyrderne udfordrer regeringens planer om at udflytte behandlingerne, vurderer Jakob Kjellberg, der er professor i sundhedsøkonomi ved Vive.


- Det er et kæmpe problem. Hvis vi ikke har praktiserende læger at flytte patienterne ud til, kan vi ikke undgå, at behandlingerne hober sig op inde på de specialiserede sygehuse. Så det er en trussel mod ambitionerne om at flytte mere ud i det nære, siger han til Altinget.

Socialdemokratiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, er bekymret for kvaliteten i de mest belastede sundhedsfællesskaber:
- Reformen vil øge presset på almen praksis markant de steder i landet, hvor belastningen i forvejen er størst, og hvor kapaciteten ikke er til stede, siger han til Altinget.


Et af regeringens mål med reformen er at sikre mere ensartet behandling på tværs af landet. Der er dog en fare for, at man får det modsatte resultat, advarer Jakob Kjellberg:
"Der er er en risiko for, at man kommer til at gøre det værre, end det er i dag," siger han til Altinget.


Flemming Møller Mortensen anklager regeringen for ikke at tage lægemanglen alvorligt.
"Regeringen har lukket øjnene for problemet. I dag er der tre gange så mange, der står uden egen læge, som da Løkke overtog regeringsmagten," siger han.


Men regeringen tager i høj grad ansvar for lægedækningen, mener sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).


- Det er jo netop det, vi sidder og forhandler om i disse dage. Vi gør det mere attraktivt for læger at slå sig ned i nogle af de egne, hvor det i dag er svært at rekruttere. Blandt andet ved at investere massivt i det nære sundhedsvæsen og samtidig skabe nogle stærke faglige samarbejder," siger hun til Altinget.

 

 

 

Altinget