Syg duft: Trucker invalideret af Wunderbaum
En skov af Wunderbaum og andre duftfriskere har skadet chaufførens helbred. (Foto: Foto: Pål Berge/Wikimedia Commons)
- Man skal helst være en hård banan i den her branche, og nogle synes, det ser sejt ud med en række luftfriskere i førerhuset, fortæller en 37-årig eksportchauffør. Nu har han fået astma af dampene.

De små Wunderbaum-træer er hyggelige og forfriskende at have hængende på bakspejlet i bilen.

Men det kan også blive for meget af det gode. Det viser en sag fra Nordjylland, hvor en 37-årig chauffør har fået astma efter have kørt i lastbiler med op til 14 luftfriskere i førerhuset.

Chaufføren har fået alvorlig astma, som nu er anerkendt som arbejdsskade, skriver Fagbladet 3F.

Udover astma har chaufføren udviklet allergi, som er meget generende i hverdagen.

- Jeg kan ikke tåle for eksempel parfume, shampoo, aftershave, deodorant og rengøringsmidler, og det døjer jeg meget med, siger chaufføren til Fagbladet 3F.

Op til 14 duftfriskere

Skaderne skete, da han arbejdede som afløser og kørte i andres lastbiler. Her oplevede han op til 14 Wunderbaum-træer og andre duftfriskere i ét førerhus. Han prøvede at frabede sig de mange luftfriskere, men forgæves.

- Man skal helst være en hård banan i den her branche, og nogle synes, det ser sejt ud med en række luftfriskere i førerhuset. Men det er ikke værd at risikere helbredet. Får du først symptomer, går kun den forkerte vej, og det går stærkt, siger chaufføren, der i dag har fået egen lastbil - uden luftfriskere.

Chaufføren har fået sygdommen anerkendt af Arbejdsmarkedets Erhvervssikring og har fået 84.150 kroner i erstatning.

Skadelige dampe

Det er 3F Transport, Logistik og Byg i Aarhus, der har kørt sagen. Her påpeger faglig sekretær Ole Thorup, at mange chauffører ikke er klar over, hvor stor faren kan være fra dampene.

- Det er klart, at den kan være gal med indeklimaet i en lastbil, der er kørt af tre forskellige chauffører, hvor der så måske kommer en madpakke med stærk ost oveni. Luftfriskere med skadelige dampe er den nemmeste løsning, men også den dårligste. Der er langt bedre at gøre rent i bilen og så undgå eller begrænse brugen af luftfriskere, siger han til Fagbladet 3F.

via Listen To News