Sverige under vand
Togtrafikken er lammet i Vestsverige, fordi floderne løber over sine breder.

Det er ikke kun i Danmark, vi har grund til at brokke os over decembervejret.

Samme vejrsystem, som har generet danskerne, har skabt nogle af de værste oversvømmelser i årtier i flere svenske byer ud til Kattegat.

Faktisk blev der i går advaret mod ekstremt høj vandstand . Det er den kraftigste advarsel, de svenske myndigheder kan udstede, og ses kun en gang hvert 50. år.

Oversvømmelserne er størst omkring storbyerne Göteborg og Trollhättan, hvor elvene for længst er løbet over deres bredder og nu lægger flere befærdede dele af byens centrum under vand til stor gene for bil- og togtransporten.

Andre steder har vandmasserne fjernet grus, sten og sand væk, så veje og jernbanelegemer er kollapset eller spærret.

Pas på stenskred
Nu opfordrer de svenske trafikmyndigheder trafikanter til at holde øje med tegn på stenskred.

»Det kan være træer, der står skævt eller elmaster, der er væltet. Når vandet forsvinder, er der stor risiko for stenskred,« siger Birgit Willner, der er vagthavende ved trafikstyrelsen i Västra Götaland.

Situationen er så alvorlig, at den svenske forsvarsminister Mikael Odenberg i går besøgte Göteborg og udtrykte »bekymring« over det syn, der mødte ham. Her blev han blandt andet spurgt, om han mente, at global opvarmning er årsagen til det ekstreme vejr.

»Jag anerkender, at vi har en klimaeffekt. Derimod er jeg ikke overbevist om, at man kan drage større konklusioner ud af det. Vi har før haft varme vintre i dette årtusind,« sagde Mikael Odenberg ifølge netavisen Expressen.se.

Ifølge svenske meteorologer er der hidtil faldet fem gange så meget regn i Østsverige som normalt. Og fredagen byder på endnu mere. I flere landegne i Vestsverige opfordres indbyggerne til at søge væk og overnatte hos bekendte i højere beliggende områder.