Sverige transporterede militært udstyr på Estonia
I en ny rapport om den forliste færge Estonia, kritiseres Sverige for i mindst to tilfælde at have transporteret militært udstyr mellem Sverige til Estland.

Den nu forliste estiske færge, Estonia, blev brugt til andet end at transportere passagerer mellem Sverige og Estland. En ny rapport fra en undersøgelseskommission i Talinn fastslår, at Sverige mindst to gange transporterede militært udstyr om bord på færgen i 1994, det år færgen sank, skriver Svenska Dagbladet.

Desuden bliver Sverige i rapporten kritiseret for at have bedrevet spionage i Estland uden den estiske regerings viden herom.

Den svenske forsvarsminister Mikael Odenberg ønsker at få klarlagt omstændighederne omkring Estonia, og han siger til det svenske nyhedsbureau TT:

»Vi har hverken anledning til eller ambition om at hemmeligholde nogen informationer for esterne. De giver os den information, de har, og vi tilbyder den information, vi har. Der skal ikke forekomme noget hemmelighedskræmmeri.«

I 1997 konkluderede en undersøgelse, at det var en fejl på færgens bovport, der førte til, at skibet mellem 27. og 28. september 1994 til sidst forliste.