Svenskerne vælter over sundet
I dag er der 20.000 personer, der arbejder og betaler skat i Danmark - men bor i Sverige. Det kan betyde, at Øresundsbroen snart er for lille.

De bor i det svenske men betaler til det danske.

Antallet af personer, der bor i Sverige, men betaler skat i Danmark løber nu op i 20.000 personer. Det er en stigning på 7.000 personer i forhold til 2005, viser beregninger fra Øresundsinstituttet.

Den kraftige stigning i antallet af skattebetalere fra Sverige skyldes først og fremmest at ca. 3.500 svenskere har fået arbejde i Danmark i 2006. Især i løbet af september-december var der mange svenskere, der begyndte at pendle over sundet – i alt 1.900 personer, hvilket svarer til en stigning på 330 procent i forhold til samme periode i 2005. De resterende 3.500 nye skattebetalere er først og fremmest danske tilflyttere til Skåne.

Øresundsinstituttets administrerende direktør Anders Olshov, mener, at de nye tal bør give anledning til, at nationalstaterne i stigende grad begynder at interessere sig for regionen.

Han påpeger en række problemer: For lidt plads på vejene, et demokratisk underskud, fordi danskere i Sverige ikke har stemmeret og et skattesystem, der langt fra er rimeligt. 

I en pressemeddelelse skriver Øresundsinstituttet:

»De danske og svenske skattesystemer harmoniserer ikke bolig- og arbejdsmarkederne, men har skævvridende effekter og opmuntrer folk til at bo i Skåne og arbejde i København. Den dansk-svenske skatteaftale fra 2003 løser ikke problemerne og bør derfor genforhandles.«

Øresundsinstituttet baserer sine beregninger på tal fra SkatØresund, som står for registreringen af nye svenske skattebetalere i Danmark.

Samtidig mener Øresundsinstituttet, at Øresundsbroen ikke er stor nok til den kommende trafik. Ikke mindst gods-trafikken kommer til at lide fra 2011, vurderes det.

- Derfor bliver det nødvendigt at udbygge kapaciteten med en broforbindelse mellem Helsingør og Helsingborg, siger analytiker fra Øresundsinstitutten Niels Paarup-Petersen til Ritzau.