Svensker taget for farlige våben i PET-sag
48-årig svensk mand er udleveret til Danmark. Han nægter leverance af raketstyr og gevær til PET-agent.

I en usædvanlig våbensag fra København, hvor en medarbejder i Politiets Efterretningstjeneste optrådte i rollen som repræsentant for guerillabevægelsen Farc, er endnu en svensker nu blevet udleveret og fængslet i København.

Den 48-årige mand blev tidligere på sommeren anholdt i Stockholm-området, og svenske dommere har afvist hans protest mod at blive sendt over Øresund.

Torsdag er han i et grundlovsforhør i Dommervagten blevet varetægtsfængslet til 4. september.

Han sigtes for at have afleveret et raketstyr og et AK 47 gevær til PET-agenten nær Rødovre Centrum 7. april sidste år.

Agenten optrådte i en efterforskning, som var sat i scene af det amerikanske narkopoliti DEA. Han spillede rollen som én, der stod i ledtog med repræsentanter for guerillabevægelsen Farc i Columbia.

Målet for efterforskningen var den svenske tidligere restauratør Paul Mardriossian, kaldet Hingsten, som angiveligt ville levere våben til gengæld for kokain fra Sydamerika.

Våbenleverancen i København var en slags vareprøve, fremgår det af amerikanske retsdokumenter.

Mardirossian sidder fængslet i USA og ventes senere i år at få sin dom ved en domstol på Manhattan i New York.

Politiet mener, at den 48-årige svensker på Mardirossians ordre rejste til Helsingborg, hvor han fra en anden svensker, der ligeledes sidder fængslet i København, fik overdraget de to farlige våben.

Derefter skal han - ifølge sigtelsen - have taget toget videre til København med de to våben.

Han nægter sig skyldig, kom det frem i Dommervagten, inden dommeren lukkede dørene.

PET-manden havde fået tilladelse af en dommer til at deltage i den grove kriminalitet. Men en forhenværende landsdommer ved Vestre Landsret og ekspert i agentsager, Jørgen Jochimsen, har tidligere rejst kritik af forløbet.

Bedømt efter danske regler er den amerikanske efterforskning formentlig ulovlig, og den slags bør PET ikke deltage i, mener han.

DEA forøgede tilsyneladende forbrydelsens omfang ved at lokke og provokere Mardirossian til mere, end han oprindeligt havde i sinde, vurderer Jochimsen.

Hvornår sagen mod de to svenskere kan komme for retten, vides endnu ikke. Men anklageren, senioranklager Helle Sørensen, oplyser, at hun snart sammen med de to svenske mænds forsvarere rejser til USA for at afhøre Paul Mardirossian.

/ritzau/