Svenske politikere: Regering skader forhold til Danmark
Forholdet til Danmark har lidt skade, mener en gruppe borgerlige svenske riksdagspolitikere, som har skrevet et debatindlæg på svt.se. Foto: 10010 Janerik Henriksson/tt/Scanpix
Den svenske regering kan tydeligvis ikke håndtere situationen, mener Moderaterna, som kritiserer id-kontrol.

Den svenske regerings initiativer i forlængelse af asylkrisen har skadet forholdet til Danmark, mener en gruppe borgerlige svenske riksdagspolitikere.

13 borgerlige parlamentarikere kritiserer i et debatindlæg på svt.se regeringens håndtering af id-kontrollen ved Øresund.

Statsminister Stefan Löfvens regering beskyldes for at have skadet "tilliden til Sverige".

Blandt underskriverne af indlægget står 13 medlemmer af Moderaterna med tilknytning til Øresundsregionen, blandt dem tidligere migrationsminister Tobias Billström.

- Over lang tid har vi skabt et forhold af gensidig tillid, og det samarbejde risikerer nu at lide skade, skriver Billström og de 12 øvrige.

Moderaterna, som mistede regeringsmagten i 2014, har flere gange forsøgt at få svar fra ministeren for nordiske relationer på, om id-kontrollen påvirker forholdet til Danmark.

Men ifølge debatindlægget har partiet ikke fået svar på spørgsmålet.

Der henvises også til, at DSB dagligt taber en million kroner på den grænsekontrol, som blev indført i november sidste år og fra 4. januar 2016 blev styrket.

Hvis kontrollen fortsætter, vil det skade investeringer i regionen, mener de 13 politikere.

Det "er tydeligt, at regeringen ikke kan håndtere situationen," hedder det:

- I stedet for at samarbejde med Danmarks regering og i stedet for at arbejde på en langsigtet løsning valgte man den klodsede løsning at indføre det regelsæt, der har været gældende siden 4. januar.

/ritzau/