Svensk præst var Stasi-agent i 25 år
En undersøgelse har afsløret, at en svensk præst i 25 år arbejdede for det hemmelige østtyske politi, Stasi.

En svensk præst var agent for Østtysklands hemmelige politi, Stasi, i et kvart århundrede. Det viser en undersøgelse bestilt af et luthersk kirkesogn, siger sognets advokat torsdag.

Undersøgelsen afslørede blandt andet, at den 68-årige Aleksander Radler havde angivet studerende, der planlagde at flygte fra Østtyskland i 1968.

- Undersøgelsen viste, at han havde været aktiv (som Stasi-agent) i meget lang tid uden større pauser i hans virke, siger Anna Wernqvist, der er advokat for sognet i Luleaa.

- Han var aktiv både i Tyskland og i Sverige, men hans tid i Tyskland er bedst dokumenteret, siger hun.

Stasi-ekspert Helmuth Müller-Engbergs fra Syddansk Universitet har lavet undersøgelsen og ifølge hans 39-sider lange rapport, som nyhedsbureauet AFP har set, er der ingen tvivl om, at Radler var agent og gik under dæknavnet "IM Thomas".

- Aleksander Radler samarbejdede vel vidende og frivilligt med det hemmelige politi og modtog økonomisk kompensation fra Stasi, som han kvitterede for med dit dæknavn "Thomas", hedder det i rapporten.

- Müller-Engbergs påpeger, at Radler var aktiv i 25 år, meget længere end den gennemsnitlige agent, der var aktiv i seks år, og at han var anført som den højestrangerende uofficielle agent.

Den svenske avis Dagens Nyheter skriver, at kun 3900 af de 189.000 Stasi-agenter var i samme kategori som den svenske præst.

Sognet i Luleaa igangsatte en undersøgelse sidste år, da den svenske forsker Birgitta Almgren udpegede Radler som agent i en bog om det hemmelige politi i Østtyskland, men skrinlagde undersøgelse på grund af bevismangel og præstens benægtelser.

Men kirken genåbnede undersøgelsen, efter nye afsløringer blev offentliggjort af avisen Expressen i april.

- Radler har fået rapporten og har indtil 17. august til at svare, siger Wernqvist og tilføjer, at et møde vil blive holdt i september for at afgøre, om Radler skal fratages retten til at arbejde som præst.

Radlers kone bekræfter over for Dagens Nyheter, at hendes mand havde arbejdet for Stasi uden at komme med yderligere detaljer, mens præsten selv i en e-mail til avisen antyder, at han er parat til at gå til bekendelse.

- Jeg angrer dybt hele hændelsesforløbet og kommer til at bearbejde min livshistorie i den nærmeste tid, skriver han.

/ritzau/AFP