Svensk Hollywood-stjerne i seriesucces: Det var et kæmpe pres
Peter Stormare er snart aktuel med sæson to af "Swedish Dicks". Foto: Joe Klamar/AFP
Han troede så meget på sin idé, at han lagde sine egne penge i den og gik uden om Hollywoods mastodonter.

Succesen kom bragende og prompte, da første sæson af komedieserien "Swedish Dicks" med svenske Peter Stormare i hovedrollen fik premiere.

Seriens humoristiske univers om to svenske privatdetektiver, spillet af Peter Stormare og Johan Glans, der opklarer sager i Los Angeles og prøver at tjene til tilværelsen, har begejstret fans, og nu er sæson to på trapperne.

Den massive begejstring overrumplede i første omgang den svenske Hollywoodstjerne en smule, men allerede fra første færd var han så overbevist om seriens potentiale, at han tog sagen i egen hånd og gik en stor bue uden om de sædvanlige produktionsveje.

Han havde simpelthen ikke tålmodigheden til at banke på Hollywoodbossernes døre og blive mødt med interesse, men også forklaringer om travlhed, forklarer Peter Stormare.

- Første sæson kom bag på os alle sammen. Vi skød den for ingen penge, og for første gang nogensinde brugte vi en strategi, hvor vi sagde: "Fuck de amerikanske netværk. Jeg vil ikke pitche serien for alle mulige".

- Vi gik til Viaplay og fik nogle penge fra dem, og vi tog penge fra mine og Peter Settmans (skuespiller, red.) lommer, og så skød vi den meget, meget billigt. Alle fik minimumløn, siger Peter Stormare, der er medskaber af serien, til Ritzau.

Filmholdets alternative tilgang blev belønnet, da skaberne kunne præsentere en allerede færdigproduceret sæson for interesserede købere, og så gik en budkrig i gang fra de amerikanske giganter.

Den massive succes fra første sæson lagde dog et pres på holdet bag serien, og det skulle de lære at håndtere, fortæller den svenske Hollywoodstjerne, der har haft roller i film og serier som "Fargo" og "Prison Break".

- I første sæson følte vi os lidt som et punkband. Alle hjalp alle. I anden sæson havde vi det sådan lidt: "Spiller vi de samme karakterer? Er vi gode?", siger Peter Stormare og uddyber:

- Jeg tror, vi lagde et stort pres på os selv. Vi ville ikke kopiere den første sæson fuldstændig. Sæson to er altid svær, hvis den første bare var lidt af en succes. Det tog os et par uger, inden vi fandt seriens rytme igen.

Med om bord på den populære serie er skuespillere som Keanu Reeves, Lori Petty kendt fra "Orange Is the New Black" og Haley Joel Osment.

Vennetjenester var i høj grad medvirkende til at lokke skuespillere med i projektet i første omgang, og det har i lige så høj grad også været tilfældet i anden sæson, forklarer Peter Stormare.

- Jeg har gjort det samme for nogle af dem, hvor jeg er kommet med på en film for et minimum eller har lavet en gæsteoptræden i en dag eller to.

- Jeg har kendt Keanu Reeves i et stykke tid, og han laver en masse små besynderlige ting. Han elsker vores show. Men vi kan ikke låse folk i lange perioder, vi har ikke den slags penge. Så vi prøver at klare det på få dage, siger han.

Den voksende succes betyder dog også, at det bliver sværere for Peter Stormare at have samme kontrol over serien som i begyndelsen.

- Den får sit eget liv. Det er ligesom at have et barn - du kan ikke rigtig kontrollere barnet hele livet. Det kommer til at forme sig selv.

- Vi prøver at holde det stramt med kun få mennesker helt inde i epicentret, men hvis vi laver en sæson tre og fire, vil der komme flere med om bord, og det må man acceptere, men jeg prøver at have sidste ord over min egen karakter, siger han.

Den nye sæson af "Swedish Dicks" får premiere på Viaplay 25. december.

/ritzau/