Svensk ekspert: Tvivler på strategi er den rigtige

Corona
Generaldirektør i Folkhälsomyndigheten, Johan Carlson, forsvarer – naturligvis – strategien og mener ikke, hans kollega har ret i sine antagelser. (Foto: Scanpix)

Den tidligere statsepidemiolog langer ud efter Sveriges corona-tiltag – eller mangel på samme.

- Jeg tror ikke, at vores strategi på lang sigt vil give det bedste resultat. Det siger Annika Linde, der sad på posten som Sveriges statsepidemiolog fra 2005-2013. DR fortæller, at i et interview gør hun det klart, at hun tvivler på den svenske coronastrategi. Særligt plejeområdet har været uforberedt på at håndtere en pandemi, mener hun.

Næsten halvdelen af Sveriges coronarelaterede dødsfald har fundet sted blandt plejehjemsbeboere, hvilket har været et ømt punkt for de svenske myndigheder, og ifølge Linde har de manglet en strategi for, hvordan man holder virusset ude af plejehjemmene.

Besøgsforbud og øget fokus på håndhygiejne er langt fra nok, lyder hendes kritik.

- Det viste sig at være fuldstændig utilstrækkeligt med tanke på den risiko for spredning, der er i forbindelse med den arbejdsgang, man har, når man arbejder med ældrepleje, siger hun, og mener, at man klart undervurderede problemet.

Forsvarer strategi

Overfor Aftonbladet vurderer Johan Carlson, generaldirektør i Folkhälsomyndigheten, Sveriges pendant til Sundhedsstyrelsen, at den svenske kurs har været god.

- Man kan altid fundere over, om tingene kan gøres bedre, men dybest set synes jeg, at strategien har været god, siger han. - Vi har sat vores lid til det personlige ansvar, at folk tager det alvorligt og hjælper til.

Han medgiver dog, at der har været klare mangler i forhold til de ældre. De mange døde i ældreplejen er "en tragedie", siger Johan Carlson.

Annika Linde mener ikke, at corona-krisen er blevet håndteret godt nok i sit land. Foto: Dagens Medicin

Annika Linde peger på, at en større grad af prøvetagning kunne have hjulpet med at holde dødstallet nede og siger, at Sveriges nabolande indtil videre har haft succes med at holde smittetallet nede.

I skrivende stund er der registreret 3.743 personer døde med Covid-19 i Sverige, hvilket svarer til 373 dødsfald per million indbygger. I Danmark og Norge er de tilsvarende tal henholdsvis 95 og 43.