Svensk astronaut har igen benene på jorden
Den svenske astronaut Christer Fuglesang landede fredag aften sammen kollegerne på Discovery. Fuglesang bliver hyldet som nationalhelt af de svenske aviser.

»Välkommen hem, Christer!« står der med store typer øverst på Aftenpostens hjemmeside. Den svenske astronaut Christer Fuglesang er nemlig tilbage på Jorden efter 13 dage ude i rummet sammen med kollegerne på rumfærgen Discovery. Der havde ellers været frygt for, at landingen ikke kunne gennemføres på grund af tætte skyer. Men præcis 23.32.12 dansk tid satte Discovery hjulene på landingsbanen i Kennedy Space Center i Florida. Det var til stor jubel i kontrolrummet og blandt Fuglesangs familie. Og den nye svenske nationalhelt er i fin form. Direktøren for det svenske Rumstyrelsen Per Tegnér snakkede med ham kort efter landingen, og Christer fortalte ham:

»At han vil se sin familie – det var det, han længtes mest efter. Han var sprudlende glad over sine oplevelser. Alt er jo gået ud over forventning. Specielt den sidste rumvandring, som blev foretaget uden for det planlagte program. Den var ekstraordinær og en virkelig fin fjer i Christers hat, så vidt jeg har forstået det,« sagde Per Tegnér til Aftenposten.

Rumvandringen, Per Tegnér hentyder til, var en tur ud i rummet for at fikse et solpanel, som havde sat sig fast. Sammen med en kollega kæmpede Fuglesang i seks timer for at få solpanelet til at makke ret. Og Christer Fuglesang blev dagens helt, da han fik det drillende panel løsnet.

»Du har magiske fingre, Christer,« udbrød kontrollederen tilbage på jorden efter Fuglesangs succes.

Per Tegnér fortæller, at Fuglesang vil holde en pressekonference i løbet af lørdag eftermiddag.