Sved-problemer kan ødelægge livet: Nu er der hjælp på vej
Alle mennesker sveder, men hører man til den gruppe mennesker, der lider af overdreven svedproduktion, kan lugtgener og skjolder på tøjet være socialt invaliderende. Foto: SCANPIX arkiv
Med en ny behandlingsform kan du for alvor blive fri for overdreven armsved og lugtgener.

Af Elisabeth Wille, SØNDAG, Aller Media

Hidtil har behandling af kraftig sved været vanskelig, midlertidig og ofte forbundet med ubehagelige bivirkninger, men en ny behandlingsform mod overdreven armsved er netop introduceret i Danmark.

(artiklen fortsætter under boxen)

Værd at vide
  • Den nye behandling kaldes miraDry.
  • Behandlingen anvendes i flere europæiske lande og i USA . Her har den opnået den eftertragtede officielle godkendelse af de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA .
  • Behandlingen anvender målrettede elektromagnetiske impulser, der permanent ødelægger svedkirtlerne i armhulen. Læs mere på www.svedfri.dk
UDVID

Speciallæge Lisa Secher, der i mange år har beskæftiget sig med behandling af almindelige svedproblemer og såkaldt hyperhidrosis, står bag introduktionen af den amerikanske behandlingsmetode.

 – Alle mennesker sveder, men hører man til den gruppe mennesker, der lider af overdreven svedproduktion, kan lugtgener og skjolder på tøjet være socialt invaliderende og påvirke både privat- og arbejdsliv. Den nye metode har mange fordele, da den er permanent og langt mere skånsom, forklarer hun.

Derfor må du ikke spise for mange champignon: Se årsagen her

En permanent løsning til svedproblemer

Hidtil har man behandlet problemet med f.eks. kirurgi eller botoxindsprøjninger, ligesom der er opstået en industri for specialdeodoranter, ærmeindlæg og andre produkter. Effekten af disse er dog kun midlertidig og indebærer ofte en lang række bivirkninger.

Her får du opskrifterne på fem fantastiske fastelavnsboller

Ifølge Michael Heidenheim, der er overlæge på dermatologisk afdeling ved Roskilde Sygehus, er hyperhidrosis ikke en sygdom, man vil tale højt om, fordi man opfatter det som flovt at svede så meget.

– Mange gør derfor ikke noget ved sygdommen, selvom de styrtsveder og har svært ved at fungere godt i hverdagen. Det er et reelt problem for rigtig mange mennesker. Den nye behandlingstype benytter målrettede elektromagnetiske impulser til at ødelægge de svedkirtler i armhulen, der skaber problemet. Det gøres under lokalbedøvelse og har en permanent effekt efter en til to behandlinger. Disse svedkirtler udgør ca. 2 procent af kroppens samlede antal svedkirtler men er i reglen de mest problematiske i forhold til skjolder og lugt.  

Se her: Seks gode tips til, hvordan du bedst passer på dit immunforsvar