Svage unge skal i køkkenet

Uddannelse ? Århus Produktionsskole vil give bogligt svage unge en kort uddannelse i restaurationsbranchen. Målet er at samle dem op, der ikke kan gennemføre en almindelig uddannelse, men hvor branchen hilser initiativet velkommen og står klar med praktik

Når du til sommer går på café, vil din sandwich og kaffe måske have et kraftigt fingeraftryk fra Århus Produktionsskole.
Århus Produktionsskole starter nemlig til januar et uddannelsesprogram, der tilbyder en restaurationsuddannelse til bogligt svage unge.
»Der er mange unge, der ikke har mod på at starte på de uddannelser, der findes i dag, blandt andet fordi de har svært ved at læse. Dem vil vi nu forsøge at hjælpe videre i tilværelsen med en uddannelse, hvor vi tager hensyn til deres svagheder og ikke mindst styrker,« forklarer uddannelsesguide på Århus Produktionsskole, Keld Hvalsø Nedergaard, der i øjeblikket har orlov fra Århus Byråd.

Fokus på det praktiske

Uddannelsen bliver en såkaldt erhvervsgrunduddannelse (EGU), der varer to år. I løbet af de to år skal eleverne gå i skole i 28 uger og være i praktik i 76 uger, men i modsætning til de allerede eksisterende erhvervsuddannelser, glider skole- og praktikperioderne ind i hinanden.
»På teknisk skole er der modulundervisning, hvor eksempelvis en kokkeelev er nogle uger i et køkken og nogle uger på skolebænken. Vi vil i højere grad blande de to ting, så der er meget afveksling. På den måde sikrer vi, at den praktiske dimension hele tiden er med,« siger Keld Hvalsø Nedergaard,
I første omgang vil uddannelsen udelukkende fokusere på restaurationsbranchen, hvor de unge skal uddannes til at stå i køkkenet og måske endda servere, og Keld Hvalsø Nedergaard har allerede har aftaler med en række virksomheder, der gerne vil have en EGU-lærling.

Opbakning i branchen

Deriblandt er Turbinehallen, hvor direktør Søren Anker hilser initiativet velkommen.
»Vi er meget interesseret i at få flere folk ind i branchen, der er ved at blive overfyldt med ufaglærte. Nogle gange er vi restauratører måske lidt uvillige til at tage tjener- og kokkelærlinge, fordi det kræver mange ressourcer. Folk i denne branche ofte skifter job hyppigt, så det kan virke lidt tungt. Dette her initiativ virker mere overkommeligt, og kan vi samtidig hjælpe en lidt svag gruppe unge, er det bare ekstra positivt,« siger Søren Anker.
Også Lene Frandsen, der er indehaver af Restaurant Stedet, er interesseret i en EGU-lærling.
»Da jeg blev kontaktet, havde jeg ingen betænkeligheder. Der er mange i branchen, der ikke har nogen uddannelse, og hvis kan få nogle ind, der har ? og vil få endnu flere ? kvalifikationer, skal jeg ikke klage,« siger hun.

Svært at finde unge

Mens arbejdsgiverne er klar til at aftage lærlinge, er det imidlertid svært at finde nok interesserede unge.
»Planen er at have et hold med 16 elever, men i øjeblikket er der kun ni, der har meldt sig til. Men sådan er det at starte noget nyt op, og jeg er sikker på, at det kommer op at køre,« siger Keld Hvalsø Nedergaard, der på sigt håber at kunne bruge erfaringerne til at oprette lignende uddannelser indenfor eksempelvis transport og industri.

Tilmeld dig gratis vores nyhedsbrev for flere nyheder.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.