Svage ledige snydes for aktivering

Kontanthjælpsmodtagere i matchgruppe 3 skal have garanti for aktivering, mener formand for KFUMs Sociale Arbejde.
Svage ledige har stor glæde af komme i aktivering i sportsklubber, humanitære foreninger og andre frivillige organisationer. Men kommunerne har ikke et incitament til at hjælpe dem.
Svage ledige har stor glæde af komme i aktivering i sportsklubber, humanitære foreninger og andre frivillige organisationer. Men kommunerne har ikke et incitament til at hjælpe dem. Foto: Colourbox.dk

Svage kontanthjælpsmodtagere skal ikke bare sejle deres egen sø. De skal som minimum have krav på et tilbud om aktivering i en frivillig organisation.

Det mener generalsekretær Lars Rahbek fra KFUM's Sociale Arbejde, der hvert år står for aktiveringen af mere end 1.000 svage ledige på sociale cafeer og genbrugsbutikker.

Her oplever man, at kommunerne sender færre i aktivering efter, at refusionsreglerne er blevet ændret per 1.1 2011.

"Vores arbejde er truet af de den nye aktiveringslov. De ledige i matchgruppe 3 (de svageste ledige red.) skal ikke længere aktiveres, og derfor vil mange kommuner ikke længere bruger kræfter på disse ledige," siger Lars Rahbek til Newspaq.

Men det er synd for de svageste ledige, hvis de ikke længere kan komme i aktivering som besøgsven eller 'kaffebrygger' i et socialt værested.

"Jeg så gerne, at man giver en tilbudsgaranti til disse mennesker, så de i hvert fald får tilbuddet om at være i et fællesskab," siger Lars Rahbek.

Kontanthjælpsmodtagere i matchgruppe 3 er længst væk fra arbejdsmarkedet af de tre matchgrupper og døjer ofte med sociale problemer og misbrug af den ene eller anden art, så de ikke umiddelbart er parat til at tage et job.

Der er dog kommuner, der fortsætter med at aktivere ledige i matchgruppe 3, selvom de ikke har pligt til det, og det glæder Lars Rahbek.

"De kommuner, der tager det sociale ansvar alvorligt, gør noget langsigtet. For der er ingen tvivl om, at de ledige, der kommer hos os, har lettere ved at undgå at ryge ud i misbrug eller psykisk sygdom," siger han.

Nye tal fra CABI - Center for Aktiv BeskæftigelsesIndsats blandt landets jobcentre, viser, at antallet af ledige i matchgruppe 3 er steget med 55 procent de seneste 14 måneder. Gruppen består i dag af 24.858 ledige - svarende til 21 procent af alle kontanthjælpsmodtagere.

Det skyldes, at mange jobcentre 'ommatchet' ledige fra gruppe 2 til gruppe 3.

"Hvis folk placeres i matchgruppe 3 glider de fuldstændig ud af kommunens forpligtigelser til at gøre noget," siger Lars Rahbek.

Fire ud af ti jobcentre samarbejder i dag med frivillige organisationer, og det er glædeligt, mener Marianne Saxtoft, konsulent hos CABI.

"Den frivillige sektor tilbyder tid, omsorg og mening. Den ledige starter måske med små ting som at lave kaffe i en café, og så bygger man stille og roligt mere og mere på. På den måde får den ledige øje på sine egne kompetencer" siger hun.

En evaluering fra KFUM's Sociale Arbejde viste tidligere på året, at 43 procent af de ledige, der var igennem projektet, kom i arbejde eller uddannelse bagefter.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.