Svært at overbevise beboere iRødovre om, at husene skal ned
Højhuse · Hvis faren for sammenstyrtning er afblæst, vil det blive svært, at overbevise beboerne i højhusene Agerkær og Ruskær om, at de skal stemme for nedrivning, mener bestyrelsesmedlem for beboerne

Den 31. januar skal beboerne i højhusene Agerkær og Ruskær mødes for at beslutte, om deres hjem skal rives ned eller renoveres. Men efter Statens Byggeforskningsinstitut (SBI) fredag meldte ud, at der ingen risiko er for kollaps, er beboerne nok ikke så stemt for nedrivning, mener bestyrelsesmedlem for beboerne i Rødovre.

»Hvis det viser sig at være rigtigt, at der ikke er nogen risiko for, at højhusene kan brase sammen, kan det godt blive svært at overbevise beboerne om, at de skal stemme sig ud af deres eget hjem,« siger bestyrelsesmedlem Per Boller.

Han er chokeret over, at højhusenes robusthed kan blive vurderet så forskelligt af SBI og det rådgivende ingeniørfirma Klaus Nielsen, der spåede muligt kollaps.

»Vi er jo bare ganske almindelige beboere. Hvordan skal vi kunne gennemskue det her?« spørger Per Boller.

Han føler sig »trukket rundt ved næsen«, fordi der kommer så modstridende meldinger.

Uanset SBI’s tilbagevisning af risikoen for sammenstyrtning mener AAB stadig, at de to højhuse i Rødovre skal rives ned. Det vil koste omkring 100 millioner kroner, mens istandsættelse vil løbe op i 300-350 millioner kroner.

Men ifølge Christian Høgsbro er det ikke økonomiske overvejelser, der ligger bag boligforeningens ønske om at rive husene ned.

»Det her handler overhovedet ikke om penge. Formålet med AAB er at skabe boliger til folk med lave indkomster, ikke at rive boliger ned. Men hvis vi renoverer husene, bliver lejlighederne så dyre, at ingen mennesker vil bo i dem. Hvem vil bo i en et-værelses i Rødovre, hvis den koster 7-8.000 kroner om måneden,« siger han og uddyber:

»Vi vil gerne renovere, men det er ikke økonomisk forsvarligt, derfor er der for os ikke andre scenarier end nedrivning. Men hvis beboerne har en anden holdning, må vi jo tage den derfra og indlede drøftelser om husenes fremtid med Rødovre Kommune,« siger Christian Høgsbro.