Svært at få beboernes ja til nedrivning
Hvis der ikke er fare for sammenstyrtning, vil det blive svært, at overbevise beboerne i højhusene i Rødovre om, at de skal stemme for nedrivning, mener bestyrelsesmedlem for beboerne.

Læs også:
85-årig beboer vil have højhuse sat i stand
Højhuse i Rødovre er stormsikre

Den 31. januar skal beboerne i højhusene Agerkær og Ruskær mødes for at beslutte, om deres hjem skal rives ned eller renoveres. Men efter Statens Byggeforskningsinstitut fredag meldte ud, at der ingen risiko er for kollaps, er beboerne nok ikke så stemt for nedrivning, mener bestyrelsesmedlem for beboerne i Rødovre.

»Hvis det viser sig at være rigtigt, at der ikke er nogen risiko for, at højhusene kan brase sammen, kan det godt blive svært at overbevise beboerne om, at de skal stemme sig ud af deres eget hjem,« siger bestyrelsesmedlem Per Boller.

Ikke mindst fordi der ikke vil blive opført noget igen, påpeger han.

Det rådgivende ingeniørfirma Klaus Nielsen havde ellers i 2005 slået fast, at betonkonstruktionen i fundamenterne ikke kunne holde til et voldsomt blæsevejr på 41 meter i sekundet uden risiko for kollaps.

Per Boller er chokeret over, at højhusenes robusthed kan blive vurderet så forskelligt.

»Vi er jo bare ganske almindelige beboere. Hvordan skal vi kunne gennemskue det her?« spørger Per Boller.

Han føler sig »trukket rundt ved næsen« efter, at bestyrelsen har brugt omkring ti år på at finde en løsning på, hvordan højhusene bedst kunne blive renoveret, for så at få at vide at nedrivning var uomgængelig, for så at få at vide, at det er det ikke.

»Vi har brugt mange timer og penge på det her, så jeg kan godt forstå, hvis både bestyrelsen og beboerne er oppe i det røde felt,« siger Per Boller.

Det vil koste omkring 100 millioner at rive højhusene ned, og omkring 350-450 millioner kroner at renovere højhusene.

Per Boller kan derfor godt forstå, at Arbejdernes Andels Boligforening (AAB), helst vil rive husene ned.

»Vi har fået at vide, at renoveringen vil koste ligeså meget, som husene er værd,« siger han.

Almindeligvis er det flertallet af beboerne, der bestemmer, hvad der skal ske. Men hvis beboerne siger nej til nedrivning den 31. januar, forudser Per Boller, at forretningsudvalget i AAB vil sidde deres afstemning overhøring. Hvilket de, ifølge ham, er i deres gode ret til.

En renovering vil betyde en voldsom huslejestigning, mens en nedrivning vil betyde genhusning et ukendt sted, vurderer Per Boller. Det er disse to forhold beboerne skal vægte på afstemningen.