Suu Kuy debuterer i parlamentet i Myanmar
Demokratiforkæmper Aung San Suu Kyi har første dag i parlamentet og lover at gøre sit bedste for landet.

Aung San Suu Kyi får historisk debut i Myanmars nye parlament mandag, når oppositionslederen hendes parti går fra at være systemkritiske outsidere til mainstream politikere.

- Jeg vil gøre mit bedste for mit land, siger Suu Kyi til journalister ved ankomsten til parlamentet i hovedstaden Naypyidaw for at tage plads som nyvalgt medlem for første gang.

Den 67-årige demokratiforkæmper udsatte sin debut i parlamentet i sidste uge for at komme til kræfter efter en udmattende europæisk rundtur og for at besøg valgkredsen.

Parlamentet i Myanmar, der stadig domineres af militæret og deres politiske allierede, har flere presserende emner på dagsordnen herunder økonomiske reformer og nylige uroligheder i den vestlige del af landet.

Suu Kyis parti, Den Nationale Demokratiliga, vandt en sikker sejr ved suppleringsvalget i april. Oppositionen satte sig på næsten samtlige parlamentspladser, der var på på valg ved suppleringsvalget i Myanmar.

NLD's 43 mandater kan dog ikke true det meget store flertal, som militærstyrets folk sidder på i parlamentet med 664 medlemmer.

Den karismatiske og populære Suu Kyi, som har tilbragt i alt 15 år i detention og husarrest siden 1989, var opstillet for første gang, efter at hendes parti besluttede at afslutte en boykot af det politiske system, der domineres af nuværende eller tidligere militære ledere.

Suu Kyi var på sin første rejse i Europa siden 1988, hvor hun blandt andet besøgte Norge, hvor hun mødtes med Nobelkomiteen og holdt tale.

I 1992 fik hun Nobels fredspris, men hun ikke kunne hente den i Oslo på grund af situationen i Myanmar.

/ritzau/AFP