Supermateriale kan skåne dig for naborøg
Det svenske materiale cTrap har vist sig som et effektivt middel mod naboens indtrængende tobakstrøg. Det kræver dog, at gulvet skal lægges på ny, hvis det skal monteres i lejligheden. Foto: www.colourbox.com/free
Et banebrydende, svensk materiale fjerner op til 70 procent af partiklerne fra naboens tobaksrøg.

Når underboen tænder op for en smøg eller en hashjoint, bliver du udsat for passiv rygning.

Statens Byggeforskningsinstitut har tidligere fastslået, at op til ni procent af de ultrafine og sundhedsskadelige partikler finder vej op gennem gulvet via sprækker og utætheder.

Men det kan fremover blive forhindret af en banebrydende, svensk opfindelse, cTrap, der længe har været brugt til at løse problemer med materialeafgasning i fugtige boliger.

Det fortæller professor ved Aalborg Universitet, civilingeniør Aliresa Afshani. Han er med til at teste materialet i tre danske lejligheder, hvor det er lagt ind som en hinde under gulvbrædderne.

- Det er bevist, at materialet fuldstændigt fjerner alle de partikler og gasser, som det møder. Og når det er installeret i en bolig, kan det fjerne op til 70 procent af forureningen fra naboens tobaksrygning, fortæller han til Ritzau Fokus.

CTrap-materialet er resultatet af 20 års forskning på universitetet i Lund. Der er er tale om en slags vægtapet, der standser partikler fra byggemateriale, som kan forårsage astma, hovedpine og irriterede slimhinder, samtidig med at fugten slipper ud gennem materialet.

- Selve materialet holder ifølge producenten i 100 år. Men vi mangler endnu at se, hvordan det fungerer efter et, to og tre år. En bygning er så at sige levende og vibrerer hele tiden. Derfor mangler vi at se, hvor effektivt materialet er på den lange bane, siger Aliresa Afshani.

Omkring hver tredje dansker i etageboliger bliver udsat for tobaksrøg fra naboer, oplyser Kræftens Bekæmpelse. Og i boliger af ældre dato er kommer op mod 20 procent af overboens "nye luft" fra lejligheden nedenunder.

Projektchef Niels Them Kjær glæder sig over, at der bliver forsket i materialer til at stoppe røgen mellem tilstødende boliger. Men det svenske materiale er ikke noget mirakelmiddel i forhold til en god snak med naboen, siger han.

- Det er helt fint, at der bliver forsket i forskellige løsninger. Men det allerbedste er nu en gang, hvis man kan få underboen eller naboen til slet ikke at udsætte én for røg. For eksempel ved at ryge udenfor. Det lykkes oftere, end man skulle tro. De fleste rygere ønsker nemlig ikke at genere andre, siger han.

Sådan mindsker du gener fra underboens tobaksrygning:

- Brug lugtesansen til at finde ud af, hvor røgen trænger ind i hjemmet. Ofte er det gennem sprækker i gulve og lofter, via ventilationen og langs rørføring eller elinstallationer.

- Brug lugtfri, vandbaseret fugemasse og fugeskum samt metaltape til at tætne der, hvor rør går gennem vægge, gulv og loft.

- Brug tætningslister til at tætne døre ud til trappeopgange.

- Hvis røgen trænger ind via el-installationerne, så kontakt en elektriker og hør, om ledninger og stikkontakter er korrekt monteret.

- Har du gamle bræddegulve med mange revner, kan det hjælpe at lægge et nyt gulv. Linoleum eller væg-til-væg-tæpper kan også hjælpe.

- Ventilationssystemet kan være et problem i forhold til indeklimaet. Hvis udsugningen i de andre lejligheder ikke er lige så kraftig som din, kan der skabes undertryk i din lejlighed, hvilket suger mere luft fra naboerne. Løsningen er i så fald at få reguleret udsugningen, så niveauet er det samme i alle lejligheder.

Kilder: Kræftens Bekæmpelse / Aliresa Afshari

/ritzau/FOKUS