Superliganedrykning vil ramme Esbjerg hårdest
Nedrykningsaspiranterne Esbjerg og Horsens vil tilpasse sig, men ikke geare stort ned for setup i tilfælde af degradering til landets næstbedste fodboldrække.

Esbjerg fB eller AC Horsens? Mindst en af de to klubber må ned i 1. division efter sommerpausen.

I næste fase af Alka Superligaens nedrykningsspil tørner klubberne sammen i et dobbeltopgør, hvor taberen rykker ned, og vinderen møder 1. divisions nummer to om en billet til første klasse.

En nedrykning vil være hårdest at kapere i Esbjerg, da klubben har en ambition om at være blandt landets seks bedste i løbet af tre år.

- Esbjerg er en klub, der gerne vil klare sig i den sjove ende, og en tur ned i 1. division vil selvfølgelig forsinke processen med at få klubben tilbage, hvor vi mener, at den hører til, siger Esbjerg-direktør Dan Mose Andersen.

- Det vil også gå ud over selvforståelsen, hvis vi ikke spiller med i den bedste liga, da EfB uden tvivl er det største brand i Esbjerg, tilføjer han.

Den vestjyske klub måtte senest tage turen ned i 1. division i foråret 2011. Dengang rykkede den tilbage i Superligaen i første forsøg, og man vil satse hårdt på en gentagelse, skulle nedrykning blive aktuelt.

I vinter tog Esbjerg højde for nedrykningsfaren ved at tilknytte en række spillere på korte lejeaftaler. Men klubben forventer nu ikke at skulle geare stort ned i sit setup ved en degradering.

- Præmissen er, at vi skal op igen, og i den henseende kan vi godt holde et rimeligt setup. Men vi har klædt os på til risikoen, så vi ikke har 25 spillere med femårige kontrakter, siger Dan Mose Andersen.

Heller ikke i Horsens forventer man, at skulle geare voldsomt ned i tilfælde af et ophold i 1. division.

Det fortæller direktør Kristian Nielsen, der vurderer, at en nedrykning vil koste klubben omkring ti millioner kroner per sæson, primært på grund af tv-penge.

- Vi vil selvfølgelig skulle lave nogle tilpasninger og har også taget forholdsregler ved at lave reguleringer i kontrakter.

- Ligesom sidst vi rykkede ned, vil vi fortsætte med et fuldtidssetup. Så en nedrykning vil ikke ændre vanvittigt meget for en klub som Horsens. Hvad målsætningen så vil være, må vi se, når vi kender truppen, siger Kristian Nielsen.

Horsens rykkede senest ud af Superligaen i sæsonen 2012/13. Klubben skulle ved den lejlighed bruge tre forsøg på at rykke tilbage i Superligaen.

Som oprykker i denne sæson har klubben kalkuleret med risikoen for at ende i nedrykningskampe.

- Vi har taget forbehold og haft en realistisk tilgang. Det håndterer alle i klubben godt, og vi klør på for at overleve, understreger Horsens-direktøren.

Esbjerg er vært for den første playoffkamp lørdag klokken 18.30. Returkampen spilles i Horsens næste søndag.

/ritzau/