Superligaen skal føde nye profiler efter stjerneflugt
AGF's nye svensker Niklas Backman (i midten) scorede mod OB i fredagens 2-2-kamp. Han kan blive en ny profil i Superligaen. Foto: Lars Poulsen/Polfoto
Det bliver en Superliga med færre profiler, men der kommer altid nogle nye, siger ekspert og superligatræner.

Superligaen er i fuld gang i denne weekend, og det er uden en række af de profiler, der ellers har præget den bedste danske fodboldrække den seneste tid.

Daniel Amartey er væk. Det samme er Erik Sviatchenko, Nicklas Helenius, Nicki Bille og Bruninho. Læg dertil, at Lukas Spalvis forsvinder til sommer, og at Nicolai Jørgensen og Riza Durmisi formentlig gør det samme.

Så har du en liga, der er en del profiler fattigere.

Men sådan er vilkårene, siger 6'erens fodboldekspert Morten Bruun.

- Sådan går det som regel i en udviklingsliga som Superligaen. Hver gang vi har et transfervindue, så forsvinder en håndfuld af de mest interessante spillere.

- Det, der er hentet ind, ser jo ikke vildt spændende ud ved første øjekast. Men der er jo også noget uvidenhed i det. Vi ved ikke endnu, hvor gode de nye er, siger han.

Salget af de store profiler tegner ifølge fodboldeksperten et billede af en liga, der vil være svækket i foråret.

Men alligevel giver profilflugten fra Superligaen ikke anledning til bekymring. For der kommer som regel også noget godt den anden vej.

- Der er jo kommet en spiller som Jesper Jørgensen hjem. Han har haft nogle fine sæsoner i Belgien. Ham får Esbjerg mindst lige så meget ud af, som de fik af Bille, vurderer Bruun.

Salg af profiler kan øge muligheden for, at de bedste talenter får spilletid, siger AGF-træner Glen Riddersholm.

- Superligaen kommer til at sælge spillere, og det er en del af muligheden for at få tingene til at hænge sammen rent økonomisk.

- Så ved vi jo også, at der vil komme nogle helt unge spillere, som griber chancerne, fordi nogle har forladt ligaen, siger Riddersholm.

Danmarksmestrene FC Midtjylland er dog en af de klubber, der efter profilsalg ikke har haft tidligere tiders tålmodighed med klubbens egne talenter.

- Hvis man ser på FC Midtjyllands guldhold sidste år, så har de udskiftet seks danskere med seks udlændinge.

- Det, synes jeg da, er bemærkelsesværdigt for en klub, der om nogen har brandet sig på sit akademi og talentarbejdet, påpeger Morten Bruun.

Den udlægning giver FCM-sportsdirektør Claus Steinlein ikke meget for.

- Når man ridser det op som seks danskere ud og seks udlændinge ind, så kan jeg godt forstå kritikken af vores talentudvikling. Men man skal lige grave et spadestik dybere.

- I det her vindue besluttede vi, at nogle af de unge skulle have fast spilletid for at blive klar til vores førstehold, så vi lejede dem ud. De er jo stadig en del af talentudviklingsprogrammet, forklarer Steinlein.

Han mener, at midtjydernes talentstrategi stadig bliver opretholdt, men at klubben lige nu lider under tidligere tiders økonomiske problemer.

- Vi lider under, at vi har solgt Viktor Fischer, Morten Knudsen, Lasse Vigen og så videre, dengang vi var i økonomiske vanskeligheder for to-tre år siden. Med dem i truppen havde vi ikke behøvet at investere, siger han.

/ritzau/