Superhelten møder Sheriffen i Super Bowl
Peyton Manning kan meget vel spille sin sidste Super Bowl søndag. Foto: Jeff Chiu/AP
Super Bowl bliver især en kamp mellem to quarterback-ikoner, der repræsenterer hver deres generation og stil.

Den storslåede finale i amerikansk fodbold, Super Bowl, er i år en kamp mellem en længe regerende konge og en fremadstormende, kæphøj revolutionær.

Mødet mellem Carolina Panthers og Denver Broncos markerer i amerikanske mediers øjne et generationsskifte på spillets vigtigste position, quarterbacken.

Hos Denver Broncos står den aldrende Peyton "Sheriffen" Manning som quarterback. 39-årige Manning er en af de største spillere i NFL's historie.

I 18 år har han domineret ligaen, hvor han holder en lang række rekorder for sine mange kast og touchdowns.

- Det her bliver måske min sidste rodeo, det har været en sand fornøjelse, sagde "Sheriffen" til New Englands træner Bill Belichick efter de to holds indbyrdes kamp om en plads i Super Bowl.

Nu er der måske en ny sherif på vej til byen.

Over for Manning står Carolina Panthers 26-årige Cam "Supercam" Newton, der er billedet på en ny generation af quarterbacks, der er mere atletiske og bedre til at løbe med bolden.

Hvor Manning kan ligne en panisk, gammel mand på flugt, når han en sjælden gang forsøger at løbe fra modstanderens forsvar, er løbet en fast del af Cam Newtons arrige stil.

Den 115 kilo tunge og næsten to meter høje Newton har tidligere på sæsonen henrykket med blandt andet at score touchdown ved at slå flikflak over en modstander og lande i endzonen.

"Supercam" har løbet for 636 yards i NFL's regulære sæson, hvor han også ti gange selv har løbet bolden ind til et touchdown. Det er bedre end nogen anden quarterback. Manning har til sammenligning løbet for minus seks yards i sæsonen.

Manning er i stedet den gamle arketypiske quarterback i NFL, der sætter sit hold i scene ved at læse modstanderens forsvar og flytter sit angreb fremad ved at kaste bolden. Manning er en tænker.

Sådan har de bedste quarterbacks i NFL set ud i årtier. Mannings rival har gennem de seneste 15 sæsoner været New Englands Tom Brady, der ligner Manning som atlet.

De to har på skift slået diverse rekorder for flest kastede yards, touchdowns og sejre. Men ingen af dem har velvilligt begivet sig ud på løbeture mod modstandernes forsvar.

Den nye generation af quarterbacks er mere bevægelige. Særligt Cam Newton og Seattles Russel Wilson er udset rollerne som de næste årtiers stjerner.

Men det er ikke kun på banen, Newton og Manning er forskellige.

Som CBS-skribenten Jeff Glor skriver:

- På sidelinjen sidder Peyton Manning og studerer udprint og noter, mens Cam Newton bruger tid på at være hyperemotionel og kaste håndtegn.

Debatten om Newton har handlet om meget andet end hans spil. Med til Newtons overlegne stil hører også hoverende jubelscener og spydige kommentarer. Flere trænere har langet ud efter Newtons attitude.

- Jeg er en afrikansk-amerikansk quarterback, der skræmmer folk, fordi de ikke har set noget eller nogen, de kan sammenligne mig med, siger Newton.

Den 50. udgave af Super Bowl begynder efter midnat klokken 00.30 dansk tid.

/ritzau/