Super Mario afløser Bunga Bunga Berlusconi
Mario Monti møder den italienske presse og bekendtgør, at han vil gå i gang med at danne en regering allerede mandag. Foto: Roberto Monaldo / POLFOTO
Italien har fået en ny premierminister, der er af en ganske anden karakter end Silvio Berlusconi, der trådte tilbage lørdag.

Den italienske økonom Mario Monti har sagt ja til at danne en ny regering i Italien, og fra starten lover han, at tage et økonomisk ansvar - ikke bare for Italiens skyld, men for hele Europas skyld.

"Italien skal være et element, der bringer styrke og ikke svaghed til EU, som vi var med til at skabe og gerne skulle spille en hovedrolle i," sagde Monti efter udnævnelsen. Han tilføjede, at han vil følge vækstens sti, for at få Italien tilbage på rette spor.

Det sker på et tidspunkt, hvor økonomien vakler i Italien, der af mange frygtes at være det næste land i Europa, hvor det økonomiske korthus ramler.

Mario Monti går også under navnet Super Mario på grund af sine ubestridelige akademiske og politiske kompetencer. Han har længe spøgt i kulissen og træder frem blot et døgn efter den tidligere præsident Silvio Berlusconi trådte tilbage. Det skete på et tidspunkt, hvor Berlusconi, udover italiens økonomiske trængsler, kæmper med et blakket ry som lummerbuk og retssager om seksuelle overgreb og svindel.

Mario Monti har på forhånd sikret sig opbakning fra det meste af oppositionen, men opbakningen er spinkel, så det kommer til at kræve hårdt arbejde at holde sammen på en ny regering. Mario Monti skal nu i gang med at samle et nyt ministerhold. Han vil endnu ikke sætte tid på, hvornår en ny regering kan præsenteres.

Regeringen er en midlertidig regering, der, hvis alt går vel, skal sidde frem til næste valg i 2013.