Gravide skal passe på med at sætte tænderne i en tunbøf. Sådan lyder advarlsen fra Informationscenter for Miljø og Sundhed (IMS). En stikprøveundersøgelse fra IMS viser, at tunbøffer indeholder dobbelt så megen kviksølv som dåsetun. Tungmetallet kan ikke mindst for gravide være farligt i større mængder, og derfor råder IMS gravide til at lægge kniv og gaffel til side og helt droppe tunbøfferne, uanset om de er købt friske eller frosne.
»Vores undersøgelse bekræfter, at tunbøffer som hovedregel indeholder mere kviksølv end tun på dåse. Det skyldes, at bøfferne er skåret af store fisk, som ophober mest kviksølv,« siger Jethe Lennore, miljø- og sundhedsfaglig konsulent i IMS
Der blev ved stikprøveundersøgelsen fundet kviksølv i samtlige ti prøver af frisk og frossen tun. Koncentration af det giftige tungmetal var i gennemsnit dobbelt så høj som i en lignende undersøgelse af dåsetun, som informationscenteret gennemførte tidligere på året. Myndighederne råder gravide og ammende til højst at spise 100 gram rovfisk som for eksempel tun om ugen, men Jethe Lennore mener, at gravide bør overje helt at holde sig fra rovfisk.
»Med de værdier, vi har fundet, er det et spørgsmål om man ikke bør gå endnu videre og råde kvinder i risikogruppen til at vælge andre fisk end rovfisk,« siger hun.
Den højest fundne koncentration af kviksølv i prøverne var 0.8 mikrogram per gram. Det er i nærheden af, men dog stadig under, de danske myndigheders grænseværdi for kviksølv i tun på 1 mikrogram per gram.