Sundhed skal forebygge andet end dødsfald
POLITIK · Kommunens kommende sundhedspolitik skal ikke kun prioriteres efter, hvordan man undgår, at folk dør, mener udvalgsformand Stina Willumsen (SF)

Selv om rygning og overvægt er de store dræbere, skal kommunen også bruge penge på kondomer og pausegymnastik.

»Jeg synes, det er svært at rangordne de 11 indsatsområder, vi har valgt. Og jeg håber bestemt ikke, det hele skal gøres op i, hvordan vi undgår flest mulige dødsfald,« siger Stina Willumsen (SF), som er formand for kommunens rådgivende sundhedsudvalg.

Blandt andet nævner hun, at borgerne også vil have stor gavn af motion på arbejdspladserne, en fælles idrætsdag og fokus på seksuel sundhed.

»Nu har vi overblikket, og så må det være op til almindelige forhandlinger partierne imellem, hvordan pengene skal bruges,« siger Stina Willumsen.

Borgermøder slut

Som et resultat af kommunalreformen fik Odense ved årsskiftet overdraget sundhedsområdet, men i stedet for at placere det i en forvaltning, styres udviklingen nu i sundhedsudvalget, hvor der sidder et medlem fra hvert parti.

Puljen på syv millioner kroner om året styres af Økonomiudvalget, og ­foreløbig er pengene gået til at lave sundhedsprofiler på 2.000 personer og på at undersøge sundheds­tilstanden hos eleverne i de ældste klasser.

Desuden er en runde på fire borgermøder netop afsluttet.

Dans og groft brød

For at markere, borgerne stadig kan komme med forslag til kommunens fremtidige sundhedspolitk, afholdes en stor sundhedsdag på rådhuset om en uge.

Her vil flere tusinde børn og voksne se teater, høre jordnære foredrag om sundhed og gamle lege, spise sundt og danse på Flakhaven.

Sidst på eftermiddagen vil der blive arrangeret fire fakkeltog ind mod rådhuset, hvor der vil blive holdt alsang, inden Lasse & Mathilde optræder.

Før aftenens borgermøde om sundhed serveres suppe og groft brød.