Maven knurrer, og du begiver dig sulten mod den store, lækre buffet i kantinen.
Buffetten bugner af lækre salater, lune retter, brød og frugt.
Men pas på! Selv om du måske synes, du spiser sundt, kan buffetten i kantinen faktisk være decideret usund og gøre dig overvægtig. Alene af den grund, at du simpelthen kommer for meget på tallerkenen.
"Der er en rigtig stor tendens til, at folk tager for meget i buffeten," siger Maiken Beck, der er klinisk diætist ved Diætistklinikken i Hellerup og desuden er en aktiv foredragsholder i det danske erhvervsliv.
"Tidligere havde man fire halve stykker rugbrød med i madpakken, men nu spiser man i stedet, hvad der svarer til en stor portion aftensmad til frokost. Hvis man går fra almindelig rugbrødsmadpakke til en arbejdsplads, der har buffet, tager man ofte fem kilo på i løbet af de første to-tre måneder," siger hun.
Anne Dahl Lassen er cand. brom. ved Fødevareinstituttet på Danmarks Tekniske Universitet og har forsket i udbuddet hos de danske arbejdspladsers kantine-buffeter. Hun er også opmærksom på, at der bliver gået til den ved buffetten.
"Generelt er der heldigvis kommet mere fokus på sundhed, og mange kantiner tænker da også over, hvad de serverer. Men vores undersøgelser viser også, at der et stykke vej endnu. Jeg ser gerne, at man går lidt længere og siger, at udbuddet helt generelt kun er sundt, så de ansatte ikke selv skal tænke over, hvad de tager," siger hun.
Når du står ved buffetten, skal du huske at mærke efter, hvor sulten du egentlig er. Ellers kan det gå galt, mener diætist Maiken Beck.
"Rigtig mange arbejdspladser arbejder med sunde tiltag og sund buffet, og det er supergodt. Men hvis der ikke samtidig er et redskab, der fortæller, hvor meget man skal tage, tager vi helt naturligt for meget, fordi det er lækkert," siger hun.
Og vender man først mavesækken til at spise mere, vil den blive ved med at have mere og mere.
Tal fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at 44,4 procent af den voksne befolkning er enten moderat eller svært overvægtig.
Her kan den ellers sunde buffet have en indflydelse.
Anne Dahl Lassen fra Fødevareinstituttet mener, at man kan komme tendensen til at overspise i forkøbet ved eksempelvis at skifte de store middagstallerkener ud med mindre frokosttallerkener - og tage udbuddet af mad op til overvejelse.
"En mulighed er at skære ned på udbuddet. Det er bedre, at kantinerne koncentrerer sig om færre retter mad, der så til gengæld er ernæringsmæssigt gode og uden for højt energiindhold," siger hun.