Sudan vil drøfte FN-styrke
FN-soldater får måske lov til at beskytte befolkningen i Sudans Darfur-region, men det er stadig uklart, hvor mange FN-folk den sudanesiske regering vil lukke ind.

Efter massivt internationalt pres ser Sudan ud til at acceptere, at FN-soldater indsættes i den krigshærgede Darfur-region for at beskytte lokalbefolkningen. Men først skal detaljerne på plads. Sudanske embedsmænd skal denne uge mødes for at drøfte, hvordan FN kan tage del i den fredsbevarende indsats i Darfur, oplyser en talsmand for den sudanske regering til BBC.

Der er voldsomt pres på Sudan i øjeblikket. Sidste uge sagde USA’s særlige udsending i Darfur, Andrew Natsios, at det »vil få konsekvenser«, hvis ikke regeringen i Khartoum siger ja til at få internationale FN-styrker til landets krigshærgede provins Darfur inden nytår.

FN’s generalsekretær, Kofi Annan, sagde i midten af december, at FN »i princippet« var blevet enige med Sudan om udstationeringen af en FN-styrke i Darfur. Der er dog stadig stor uenighed omkring FN-styrkens størrelse. FN’s udgangspunkt er, at der skal sendes en fredsbevarende styrke på omkring 20.000 mand for at beskytte de civile i konflikten, der de seneste tre år har kostet mere end 200.000 mennesker livet.

Men 20.000 mand er en stor mundfuld at sluge for Sudans regering, der hidtil har talt om, at FN kunne støtte de 7.000 soldater fra Den Afrikanske Union, der i øjeblikket er udstationeret i Darfur.