Sudan og Sydsudan vil nu tale sammen
Fredsaftale mellem Sudan og Sydsudan er målet for nye forhandlinger efter periode med eskalerende vold.

De politiske ledere i Sudan og Sydsudan er nået til enighed om at føre forhandlinger om deres grænsestridigheder og olieressourcer samt om at afstå fra brug af militære midler.

Præsident Omar Hassan al-Bashir fra Sudan og præsident Salva Kiir fra Sydsudan har begge fremsat erklæringer, hvori de udtrykker vilje til fredsforhandlinger, ved et møde i Den Afrikanske Union i Addis Abeba.

De to nabolande udgjorde tilsammen det største afrikanske land syd for Sahara, indtil Sydsudan opnåede selvstændighed sidste år. Men de kom tæt på en regulær krig i april i år på grund af kampe ved grænsen og på grund af uenighed om olie og oliefaciliteter.

Begge lande trues af sanktioner fra FN's Sikkerhedsråd, hvis de ikke fredeligt løser deres problemer.

Bashir og Kiir gav ikke hinanden hånden søndag, men de holdt begge taler ved mødet i Den Afrikanske Union i Etiopiens hovedstad og lovede et nyt "strategisk partnerskab."

Sydsudanske oprørere kæmpede i over to årtier mod regeringen i det overvejende muslimske, arabisktalende nordlige Sudan, indtil den blodige borgerkrig blev afsluttet med en fredsaftale i 2005.

Omkring to millioner mennesker blev dræbt i borgerkrigen mellem nord og syd, der blandt andet handlede om ideologi, etnicitet, religion og olie.

Vestlige diplomater siger, at forhandlingerne mellem de to lande bliver vanskelige, da parterne ligger langt fra hinanden.

Begge lande beskylder hinanden for at støtte militante grupper på hinandens territorium.

De to lande har en 1800 kilometer lang fælles grænse.

Efter kampe i den omstridte grænseregion i marts og april forlangte FN's Sikkerhedsråd, at begge lande stoppede kamphandlingerne og genoptog fredsforhandlinger.

USA's tidligere præsident Jimmy Carter har sammen med andre ældre tidligere toppolitikere mæglet i konflikten.

/ritzau/AFP