Sudan og Sydsudan bilægger strid om olie
De lande er blevet enige om betingelserne for transport af olie fra Sydsudan via Sudan.

Sudan og Sydsudan er lørdag blevet enige om at afslutte deres strid om oliebetalinger. Det meddeler Den Afrikanske Unions mægler Thabo Mbeki, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Nu mangler de to lande at drøfte tidspunktet for genoptagelse af eksport af olie fra Sydsudan via Sudan.

Sydsudan, der er en indlandstat uden adgang til havet, stoppede i januar sin produktion af olie, efter det mislykkedes at blive enige med Sudan om den pris, det skulle betale for at sende sin olie gennem de nordlige rørledninger.

- Det er en altomfattende aftale. Den tager højde for samtlige problemstillinger. Betalingerne for transport, raffinering, og transit, siger den tidligere sydafrikanske præsident og mægler for Den Afrikanske Union Thabo Mbeki.

De to nabolande udgjorde tilsammen det største afrikanske land syd for Sahara, indtil Sydsudan opnåede selvstændighed sidste år. Men de kom tæt på en regulær krig i april i år på grund af kampe ved grænsen og på grund af uenighed om olie og oliefaciliteter.

Begge lande er blevet truet med sanktioner fra FN's Sikkerhedsråd, hvis de ikke fredeligt løser deres problemer.

Sydsudanske oprørere kæmpede i over to årtier mod regeringen i det overvejende muslimske, arabisktalende nordlige Sudan, indtil den blodige borgerkrig blev afsluttet med en fredsaftale i 2005.

Omkring to millioner mennesker blev dræbt i borgerkrigen mellem nord og syd, der blandt andet handlede om ideologi, etnicitet, religion og olie.

/ritzau/Reuters