Succesfuldt fedmeprojekt får sparekniven
Besparelser · Københavns eneste behandlingstilbud til overvægtige børn får sandsynligvis sparekniven af børne- og ungdomsborgmester Bo Asmus Kjeldgaard

Oprydningen efter det økonomiske kaos i børne- og ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune fortsætter. Denne gang ser det ud til, at de massive besparelser afliver et fedmeprojekt, der ellers ligner en succes.
Lige før jul fik folkene bag Projekt for familier med overvægtige børn at vide, at de rolig kunne gøre klar til en sæson mere, men efter jul var der alligevel ikke penge til at fortsætte.

Truet med tidlig død

Professor i børneernæring ved Københavns Universitet Kim Fleischer Michaelsen advarer mod en lukning, da København så vil være uden et reelt behandlingstilbud til overvægtige børn.
»Vi snakker om landets største kommune indbyggermæssigt, som har utroligt mange overvægtige børn, og reelt set findes der kun to behandlingstilbud til dem – julemærkehjemmene og det her projekt. De kan selvfølgelig gå til lægen, som kan sige, at de skal spise fornuftigt og motionere mere, men det er ikke nok, især ikke, når det drejer sig om overvægtige børn,« siger Kim Fleischer Michaelsen.

Og han er ikke alene om kritikken.
»En lukning vil øge børnenes risiko for en tidlig død i voksenalder på grund af følgesygdomme som eksempelvis diabetes 2, hvis man skal sige det lidt barskt,« siger Bente Hansen, overlæge ved Sundhedstjenesten i Københavns Kommune.

Stor succes

Projektet har kørt siden november 2001 og har haft stor succes med at behandle overvægtige børn i aldersgruppen otte til 12 år. Cirka 85 procent af børnene har tabt sig, og opfølgningssamtaler viser, at de stadig holder vægttabet halvandet år efter. Kodeordet er familien, der bliver tilknyttet projektet sammen med børnene og lærer grundlæggende ting om indkøb, madlavning og motion og gennemgår flere samtaler med de psykologer, der er tilknyttet.

Målet har blandt andet været at udvikle en effektiv metode til behandling af overvægtige børn, som andre kommuner også kunne få glæde af.

Fokus på familien

Julemærkehjemmene er stadig en mulighed, men de kan også i nogle tilfælde gøre ondt værre, fordi de kun fokuserer på børnene:
»Det er børnenes rammer, der skal ændres. Derfor er det også vigtigt, at man holder snor i de børn, der kommer hjem fra julemærkehjemmene. På julemærkehjemmene taber de sig hurtigt 10 kilo, men når de så vender hjem til mor og far, falder de hurtigt tilbage i de gamle vaner igen,« siger Kim Fleischer Michaelsen. 

Nogle af de børn, der har deltaget i projektet, har været så svært overvægtige, at de ikke engang selv har kunnet rejse sig fra gulvet. Pulverkure og utallige besøg hos læger og diætister har ikke hjulpet.

Projekt for familier med overvægtige børn har de seneste par år været et reelt behandlingstilbud og har kunnet løbe rundt for en million kroner per år. Penge, som hidtil er kommet fra kommunen, og som årligt har dækket deltagelse af 60 børn inklusive deres familier og lønninger til to psykologer, motionskonsulenter, kostvejledere og lokaleleje.

I Københavns Kommunes børne- og ungepolitik for 2006-2010 hedder det, at antallet af børn og unge med overvægt skal halveres.