Succes med sindslidende i job
Psykiatri ? Gallojob har haft succes med at finde arbejde til psykisk syge. Et job kan dæmpe sindssyg-dommen og føre til færre indlæggelser på psykiatrisk hospital

Selvom man lider af depression, skizofreni eller angst, kan man godt passe et skånejob. Gallojob, der er en del af Gallohuset for sindslidende, har været gode til at finde arbejde til psykisk syge.»De fleste sindslidende vil gerne gøre noget for samfundet. Der er meget identitet og selvværd forbundet ved at være på arbejdsmarkedet,« fortæller Birthe Moksha, som de seneste tre år har været koordinator på et projekt, der har skaffet 86 skånejob til sindslidende og fundet frivilligt arbejde til 14 personer.»Nogle af dem, der har fået job, er blevet mere stabile. De kommer sjældnere på den psykiatriske skadestue og bruger behandlingssystemet mindre,« siger hun.

Plads til sindslidende

Mange af skånejobbene er indenfor ufaglært arbejde, hvor de sindslidende gør rent eller på anden måde går til hånde. Generelt har virksomhederne været villige til at ansætte psykisk syge, men der er også arbejdspladser, hvor der er for meget travlhed til, at der er plads til en medarbejder med en sindslidelse. »Man skal møde psykisk syge på arbejdspladsen som normale mennesker. De skal ikke pakkes ind, men mødes med værdighed,« understreger Birthe Moksha. I år var der 200 psykisk syge, der henvendte sig til Gallojob for at høre, om de kunne få hjælp til at finde et skånejob. Men selvom de sindslidende er meget interesserede i Gallojob, er det usikkert, hvad der sker efter nytår, når bevillingerne fra Arbejdsmarkedsstyrelsen til projektet stopper.

Penge fra kommunen

»Det bekymrer mig, at Gallojob kommer til at køre på meget nedsat kraft. Det vil være svært at finde nye skånejob til sindslidende. Det kræver viden om virksomhederne og netværk for at finde jobbene,« siger Birthe Moksha.Århus Kommune vil efter nytår invitere Gallojob til et møde om fremtiden. Rådmand for Sociale Forhold- og Beskæftigelse Gert Bjerregaard (V) ønsker at undersøge, om kommunen kan føre projektet videre.»Gallojob har gjort et godt stykke arbejde, hvor de har hjulpet rigtig mange sindslidende i arbejde. Derfor er det også interessant for kommunen at se på de erfaringer, de har gjort, så vi kan få dem videreført på en eller anden måde,« siger rådmanden.