Styrtdyk i antallet af illegale ved grænsen
Grænsepolitiet i Padborg anholder langt færre personer uden papirerne i orden end tidligere.

Antallet af illegale personer, der pågribes ved den dansk-tyske grænse, er mindsket markant gennem de senere år.

Fra 2009 til og med 2011 er antallet af anholdte faldet med 63 procent, og den udvikling fortsætter tilsyneladende i år, skriver P4 Syd.

- Der er anholdt 102 illegale i første halvår - og det er en halvering i forhold til samme periode sidste år, siger Mikael Knudsen fra grænsepolitiet i Padborg.

Politikommissæren er ikke stensikker på årsagen til udviklingen, men vil dog gerne give et bud:

- Jeg tror, at det hænger sammen med, at de illegale i større grad benytter fly i stedet for at tage turen med tog eller bil over landegrænsen, fortæller han.

Mikael Knudsen henviser blandt andet til at antallet af asylansøgere, der kommer til Danmark via Italien eller Grækenland, generelt er stigende.

P4 Syd skriver, at der i første halvdel af i år er anholdt 21 personer, som sigtes for at have tjent penge på at smugle flygtninge illegalt over grænsen. Det er lidt flere end i samme periode sidste år.

- Men jeg tror ikke, at det har haft nævneværdig betydning for den situation, vi har haft i de senere år, siger Mikael Knudsen til P4 Syd.

I første halvår af 2012 blev der anholdt 21 menneskesmuglere. Derudover er der anholdt 56 voksne illegale og 46 illegale under 18 år. Langt de fleste af de anholdte kommer fra Afghanistan.

Derudover har grænsepolitiet anholdt 140 personer, som ikke har overtrådt udlændingelovgivningen, men som blandt andet er taget i indsmugling af khat og narkotiske stoffer.

/ritzau/