Stribe af læger siger op i protest: Nu sætter ministeren sine folk i sving

Vagtlægerne i Region Syddanmark flygter som følge af ny gebyrregel. Der skal kigges på loven, mener sundhedsministeren.
Vagtlægeordningen i Region Syddanmark er truet, og det skal der gøre noget ved, mener sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).
Vagtlægeordningen i Region Syddanmark er truet, og det skal der gøre noget ved, mener sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V). Foto: Keld Navntoft/Scanpix

Vagtlægeordningen i Region Syddanmark er truet, og der skal handles hurtigt. Det sker, efter at 61 ud af 160 vagtlæger i regionen har sagt op, efter de fra 1. januar er blevet pålagt et gebyr på 4.000 kroner.

Over for JydskeVestkysten erklærer sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), at det truer vagtlægeordningen i regionen.

- Det har aldrig har været meningen at gøre vilkårene for vagtlægeordningerne dårligere. Intentionen med lovændringen var at sikre kvaliteten i lægevagten. Jeg har bedt Styrelsen for Patientsikkerhed se på, om problemet kan løses ved, at lægevagtordningerne eventuelt kan organiseres anderledes, skriver Ellen Trane Nørby i en skriftlig kommentar til JydskeVestkysten.

Gebyret skal være med til at finansiere et risikobaseret tilsyn, der blev indført for at styrke patientsikkerheden. Det besluttede Folketinget i 2016.

Gebyret gælder for selvstændige behandlingssteder, men det er vagtlæger ikke, argumenterer Region Syddanmark. Her mener man i stedet, at det bør være selve Lægevagten og ikke den enkelte læge, der bør registreres.

Regionsrådsformand Stephanie Lose (V) er også bekymret for lægeflugten. 

- Det dur simpelthen ikke. Det er med til at bringe den syddanske lægevagtsordning i fare og vil i sidste ende svække rekrutteringen til almen praksis. Derfor har jeg også i dag taget initiativ til, at vi tager op med Sundhedsministeriet, hvordan der kan findes en løsning. For en sådan må findes, skriver Stephanie Lose på Facebook.

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.