Strejkende arbejdspladser er ikke tilfældigt udvalgt
I en strejke handler det om at få det til at gøre mest muligt ondt for at kunne lægge pres på modstanderen.

I forbindelse med, at de statsansattes fagforbund i dag har varslet konflikt med virkning fra 4. april, er en lang række offentlige arbejdspladser udtaget til konflikt.

De faglige organisationer har i fællesskab udpeget arbejdspladser, hvor deres medlemmer skal strejke. Arbejdspladserne dækker mellem 10 og 15 procent af medlemmerne.

Formanden for Djøf Offentlig, Sara Vergo, forsikrer, at de ikke er tilfældigt valgt ud.

Akademikernes Centralorganisation, som Djøf er en del af, har nøje koordineret udvælgelsen.

- Vi har primært koncentreret os om arbejdspladser, der er borgerrettede, og hvor det kan mærkes allermest, hvad vi laver - og hvad det betyder, når vi offentligt ansatte ikke er der.

- Man skal kunne lukke arbejdspladserne, så man opnår den størst mulige effekt, uden at der selvfølgelig er nogen er nogen, hvis liv må komme i fare.

Sidstnævnte er dog mest aktuelt på eksempelvis sygehuse og plejehjem og knap så meget på akademikernes område.

- Vi står selvfølgelig ikke og redder liv, som lægerne gør. Men eksempelvis er der sikkert mange landmænd, som vil være trætte af, at de ikke får udbetalt landbrugsstøtte, siger Sara Vergo.

Blandt de mange statslige arbejdspladser, der bliver berørt, er 19 gymnasier. Her bliver det svært at gennemføre undervisning uden akademikere.

- Langt de fleste af vores medlemmer er organiserede, og derfor er det svært at forestille sig andet, end at de må lukke.

Endelig er det heller ikke tilfældigt, at Finansministeriets departement er udpeget.

De statsansattes modpart, ministeren for offentlig innovation, Sophie Løhde (V) har netop sin daglige gang i Finansministeriets bygning på Slotsholmen i København.

- Vi har ikke måttet udtage ansatte i Moderniseringsstyrelsen, som hjælper Sophie Løhde undervejs i forhandlingerne.

- Men Finansministeriets departement er ikke undtaget, når vi skal synliggøre, hvor vores medlemmer gør en forskel, siger Sara Vergo.

På de statsansattes område er der en varslingsperiode på en måned. På grund af påsken kan en konflikt derfor tidligst træde i kraft 4. april.

/ritzau/