Strandet grindehval i fjord opgiver ævred
Grindehvalen, som strandede på lavt vand nær Juelsminde, døde torsdag aften. Den obduceres i løbet af fredag.

Den grindehval, som torsdag strandede i As Vig ved Juelsminde, døde torsdag aften en naturlig død. Det oplyser forstfuldmægtig Inken Breum Larsen fra Naturstyrelsen.

- Den var neddykket i 15-20 minutter, og da vi gik ud og så til den, kunne vi se, den var død. Nu har vi trukket den så langt op på land, som folk kunne, og er ved at finde ud af, hvad der skal ske med den, siger Inken Breum Larsen.

Det står dog klart, at den lille hval på godt fire meter bliver obduceret på stedet i løbet af fredagen.

Der er tale om en afmagret og svækket hval, så Naturstyrelsen var i gang med at forberede sig på at aflive den med skud, da grindehvalen døde af sig selv.

- Man kan se, at den er indfalden lige bag hovedet, og det er tegn på, at den ikke var i god foderstand. Desuden skallede huden af. Huden skal være glat og sort, men havde hvide flager, siger Inken Larsen.

Det er ikke usædvanligt, at der er grindehvaler i danske farvande.

- Men det er flokdyr, som jager ude på dybt vand, så den skal slet ikke være inde på lavt vand. Når den er søgt herind, er det, fordi der var noget galt med den. Den var flere gange på vej ud og kunne være kommet fri selv, men den ville ind på land, tilføjer hun.

Det vakte enorm opmærksomhed, da en finhval i juni 2010 strandede på lavt vand i Vejle Fjord. Da hvalen var død, viste en obduktion, at den var over 100 år gammel. Finhvalens skelet blev siden udstillet.

Det bliver dog ikke aktuelt at konservere den lille grindehval fra Juelsminde.

- Alle konservatorer er på ferie, siger Inken Breum Larsen.

/ritzau/