Strandede soldater rejser hjem med rutefly
En teknisk fejl på et fly har forsinket de danske Afghanistan-soldaters hjemrejse med mere end tre dage.

Forsvaret må nu ty til almindelige rutefly for at få de danske soldater fra Hold 13 i Afghanistan hjem fra den mission, der ellers sluttede for flere dage siden.

En teknisk fejl på det fly, soldaterne oprindelig skulle have været med, betyder nemlig, at soldaternes hjemrejse er blevet stærkt forsinket.

Men nu regner hæren med, at den første gruppe strandede soldater kan rejse hjem lørdag morgen. Soldaterne kommer til at rejse med almindelige rutefly via Dubai. Den sidste gruppe soldater skal efter planen rejse hjem mandag.

Egentlig skulle soldaterne, der har været udsendt siden januar, have været hjemme i Danmark onsdag morgen, og Hærens Operative Kommando beklager forsinkelsen.

- Tre til fire døgn lyder ikke umiddelbart af meget for os herhjemme, men jeg er meget bevidst om, at når det er en længe ventet genforening, der venter, kan det føles som urimeligt lang tid, siger chefen for Hærens Operative Kommando generalmajor Agner Rokos i en pressemeddelelse.

Det kommer til at koste forsvaret 1,7 millioner kroner i ekstra udgifter at sende soldaterne hjem med kommercielle fly, men alle Danmarks allierede i Afghanistan har meldt om fuldt bookede fly, så det har ikke været muligt at få hjælp fra den kant.

- Der kan ikke indsættes ekstra fly med kort varsel på grund af krav om overflyvningstilladelser over flere lande på ruten hjem, forklarer forsvaret.

I første omgang forsøgte hæren at reparere det beskadigede fly, men det kunne altså ikke lade sig gøre.

/ritzau/