Stort flertal vil have konger og dronninger
Det er hårdt arbejde at være kongelig, hvilket dette billede fra Folketingssalen i 1998 vidner om. De kongelige kan dog glæde sig over, at danskerne kvitterer med udbredt støtte. Foto: Claus Lunde / POLFOTO
Næsten 8 ud af 10 danskere går ind for at bevare monarkiet, hvilket er den største opbakning til et kongehus i Europa.

Når Dronning Margrethe om få dage holder sin nytårstale, er det er en tilfreds dansk befolkning, der i fællesskab med dronningen sender en hilsen til Grønland og søens folk.

En ny undersøgelse lavet af Megafon viser, at Danmark er det land i Europa, hvor der er størst opbakning til kongehuset, skriver Politiken.

Ifølge undersøgelsen går 77 procent af danskere ind for, at Danmark skal bevare monarkiet.

"Det betragter jeg som et temmelig driftsikkert arbejdsgrundlag. Dronningen kan sove trygt om natten," siger Jes Fabricius Møller, der er lektor i historie på Saxo-instituttet ved Københavns Universitet til Politiken.

Det danske kongehus' popularitet kan hænge sammen med, at de har formået at modernisere sig i et passende tempo, mener Lars Hovbakke Sørensen, der er historiker og lektor ved Københavns Universitet.

"I andre lande er det enten sket for hurtigt eller for langsomt. Opbakningen til kongehuset i Norge faldt, da kronprinsen blev gift med en enlig mor. Det var lidt for moderne og lidt for almindeligt og tog noget af glansen", siger Lars Hovbakke Sørensen til Politiken.

I Norge er det blot 67 procent af befolkningen, der går ind for monarkiet.

Kilde: Politiken